Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Csaknem 20 év után helyreállítják a siklót Dubrovnikban

A délhorvát tengerparti Dubrovnik nagy idegenforgalmi attrakciója, a sikló június 1-től ismét turistákat szállít a város fölötti Srdj-hegyre.

A sikló helyreállításáról és a nyitásról Andro Vlahusic, Dubrovnik polgármestere beszélt a Slobodna Dalmacija című napilap tudósítójának a városi tanács és a turisztikai szövetség együttes ülése után.

A délszláv háborúban 1991 végén, összehangolt támadás érte a műemlékvárost földről, vízről, levegőből. Ekkor több találatot kapott a Dubrovnik fölött magasodó hegyre fölkúszó sikló acélváza és a kabinok. A hegy tetejéről pompás kilátás nyílik a vízen szinte lebegő városra és a végeláthatatlan tengerre, a távoli szigetekre.

A polgármester beszélt arról is, hogy húsvétra elkészülnek a cilipi repülőtér bővítési munkálataival, és megnyitják az első dubrovniki multimédiás múzeumot az Óváros déli kijáratánál fekvő Revelin-erődben.
Az első emeleten 15 nagy képernyőt állítanak fel, és ezeken tájékozódhatnak az érdeklődők az Óváros és környékének látnivalóiról, az UNESCO világörökségi listáján szereplő óvárosi műemlékekről, múzeumokról és a Dubrovniki Nyári Játékok programjairól.

Mindezek mellett is nehéz turistaszezonra számítanak 2010-ben a város idegenforgalmi szakemberei, mégis 5 százalékos növekedést remélnek. Jelka Tepsic, a városi turistaszövetség igazgatója az összesített számok alapján azt mondta, hogy 2009-ben 150 napot tett ki a főszezon Dubrovnikban, 517 ezer turista kereste fel a várost, vagyis két százalékkal több mint az előző évben.

Növekedést remélnek attól is, hogy az Israir nevű izraeli légi közlekedési vállalat rendszeres járatot indít a turistaszezonban Tel-Aviv és Dubrovnik között. Az A320 típusú Airbusok hetente kétszer, csütörtökön és vasárnap repülnek. Néhány éve ez az izraeli légitársaság charterjáratokat üzemeltet Horvátország és Izrael között.

Dubrovnikban, a falakkal körülvett Óvárosban található a Balkán-félsziget legrégibb - a XV. században épült -, ma is működő zsinagógája, amelyet a spanyol inkvizíció elől elmenekülő szefárd zsidók alapították.

Olvasóink írták

  • 1. miro132 2010. január 05. 09:12
    „Szeretném megjegyezni azt hogy van ennek a városnak is szép magyar neve: Raguza. Miért nem ezt használják?
    Raguzában sohasem volt sikló nem tudom miről szól a cikk. Ott csak egy lanovka- drotkötyelpályás felvonó üzemelt de sikló sohasem... a többi talán stimmel ... ez azért elég gáz szerintem...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták a világ legmagasabb épületét Dubajban

Parádés külsőségek mellett avatták fel hétfőn a világ Burdzs Kalifa épületét. A "függőleges… Tovább olvasom