Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Bostoni robbantás: a két Carnajev július 4-re tervezte a merényletet

A Carnajev fivérek arra készültek, hogy az amerikai függetlenség napján, július 4-én követnek el terrortámadást.
A Carnajev fivérek arra készültek, hogy az amerikai függetlenség napján, július 4-én követnek el terrortámadást - jelentette helyi idő szerint csütörtök este nyomozati forrásokra hivatkozva több jelentősebb amerikai televízió és hírügynökség.

A The New York Times és a CNN úgy értesült, hogy a két csecsen mérlegelte az öngyilkos merénylet lehetőségét is. A tűzijátékkal egybekötött éves bostoni július 4-i megemlékezésre egyébként idén félmillió nézőt várnak a szervezők.

Az amerikai média egyelőre nem közölte, miért döntöttek mégis úgy a testvérek, hogy inkább az április 15-i bostoni maraton nézői ellen indítanak távirányított bombatámadást, vagy esetleg abban bíztak-e, hogy a tavaszi merénylet után nyárig a rendőrségnek nem sikerül majd kézre keríteni őket. Sajtóértesülések szerint az egyik ok az lehetett, hogy a vártnál jóval előbb készültek el a pokolgépeikkel.

A fivérek lelepleződésének éjszakájáról szóló jelentések szerint az idősebbik fivér, Tamerlan Carnajev öngyilkos robbanómellényt viselt, amikor tűzharcba keveredett a rendőrökkel. Az április 18-án éjjel lezajlott tűzharcban Tamerlan Carnajev életét vesztette.

Halálának okát várhatóan helyi idő szerint péntek reggel fogják hivatalosan közölni, miután a Carnajev család megbízásából egy temetkezési vállalkozás csütörtökön elszállíttatta a holttestet a bostoni halottasházból.

A törvényszéki orvosszakértői jelentés megállapításait csak ezután és a halotti bizonyítvány kiállítását követően hozhatják nyilvánosságra.

A 26 éves Tamerlan Carnajev az eddig megjelent értesülések szerint lőtt sebeket kaphatott a rendőrökkel vívott tűzharcban, ám amikor megpróbálták megbilincselni, 19 éves öccse, Dzsohar - vélhetően azért, hogy megpróbálja kiszabadítani - áthajtott bátyja testén egy ellopott terepjáróval. A halál oka így, a boncolás eredményének ismertetése előtt, még mindig találgatás tárgya.

Nyomozati forrásokból csütörtökön az is kiderült, hogy a robbantásra készülő csecsen testvérek kuktaedénybe szerelt pokolgépeiket abban a lakásban állították össze, amelyben az idősebbik fivér lakott a feleségével, Katherine Russellel és közös kisgyerekükkel. A 24 éves özvegy ügyvédje szerint az asszony semmit sem tudott a készülő merényletről.

Dzsohar Carnajev eltűntnek hitt, majd megkerült laptopját egyébként a feltételezett elkövető egyik volt kazah évfolyamtársa, Diasz Kadirbajev adta át a hatóságoknak. Az ifjabb Carnajev egyes, ellene bizonyítékként felhasználható személyes tárgyait Kadirbajev az ugyancsak kazah állampolgárságú Azamat Tazsajakovval együtt tüntette el. Az amerikai Robel Phillipost, aki ugyancsak ennek a baráti körnek a tagja volt, azért vették őrizetbe, mert letagadta, hogy a merénylet után találkozott Carnajevvel. A három 19 éves fiatal ellen vádat emeltek a nyomozás akadályozása miatt.

Az április 15-i bostoni kettős robbantásos merényletben hárman életüket vesztették, és több mint 260-an megsebesültek.

Az amerikai Nemzeti Terrorelhárítási Központ (NCTC) potenciális terroristákat azonosító központi adatbázisa (TIDE) egyébként - egy csütörtök közlés szerint - öt év alatt 540 ezerről 875 ezerre bővült. A TIDE 2011 óta tartalmazta Tamerlan Carnajev és anyja, Zubeidat Carnajeva adatait is.

A lista alapvetően azután duzzadt fel, hogy az "alsónadrágos merénylő", a nigériai Umar Farouk Abdulmutallab 2009 karácsonyán megpróbált a levegőben felrobbantani egy, az Egyesült Államokba tartó utasszállító gépet. Az al-Kaida megbízásából próbálkozó nigériait - aki az alsóneműjében rejtette el a robbanószerkezetet - tavaly életfogytiglani börtönre ítélték.

Olvasóink írták

 • 12. drKotász 2013. május 04. 09:59
  „11. oxana
  Nem kell oda nagyító aki akarja látja mi folyik a világban.”
 • 11. oxana 2013. május 04. 09:25
  „10. drKotász

  Nagyítóval ültél a képernyö elött?”
 • 10. drKotász 2013. május 03. 22:44
  „6. gonzo
  Szerinted hogy marad életben valaki akinek leviszi mind két lábát egy bomba, és még csak el sem ájul, és a sokkos állapot , és hol a rengeteg vér ? Láttál már ilyen színű vért mint a felvételeken.?”
 • 9. drKotász 2013. május 03. 22:40
  „6. gonzo
  Attól még hogy te nem hiszed el, igaz!”
 • 8. drKotász 2013. május 03. 22:39
  „http://www.magyarfoldre.hu/cikkek/1869/hiszel_vagy_gondolkozol_is”
 • 7. drKotász 2013. május 03. 22:38
  „5. oxana
  Hol láttál te ott halottakat?”
 • 6. gonzo 2013. május 03. 21:58
  „3.DrKotász,mint bizonyosan te is hallottad,írásban kommunikál.Tehát az,hogy nem tud beszélni teljesen lényegtelen.Ez kevés az összeesküvéselmélet bizonyítékaként.”
 • 5. oxana 2013. május 03. 16:48
  „2. dr.Kotász

  Persze a halottak utána fölkeltek, leporolták ruhájukat és felvették a rossz akció film után járó gázsit.”
 • 4. Karcsika 2013. május 03. 11:21
  „Akár csak szept. 11.”
 • 3. drKotász 2013. május 03. 10:19
  „Milyen érdekes az egyik állítólagos élkövetőt lelövik, a másik úgy sérül hogy nem tud beszélni.”
 • 2. drKotász 2013. május 03. 10:18
  „1. Filtec
  Így van, egy rossz akció film volt az egész. Művérrel és amputált színészekkel.”
 • 1. Filtec 2013. május 03. 08:15
  „Nem kell a púder!
  Megrendezték az egészet, és nem az elfogottak.

  http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2013/04/hiszel-vagy-gondolkozol-is.html#.UYDM_vKRvLK”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövések dördültek a houstoni repülőtéren, egy halott

A rendőrség kiürítette és lezárta a terminált, de a reptér fogad járatokat. Tovább olvasom