Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Bocsánatkérésre készül a lemondott CIA-igazgató

Házasságtörő viszonya miatt nyilvános bocsánatkérésre készül a lemondása utáni első nyilvános beszédében David Petraeus, a CIA volt igazgatója.
Házasságtörő viszonya miatt nyilvános bocsánatkérésre készül a lemondása utáni első nyilvános beszédében David Petraeus, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója - közölte kedden online kiadásában a The New York Times, amely birtokába jutott a volt titkosszolgálati főnök felszólalásának.

A Dél-Kaliforniai Egyetemen kedden este tartandó beszédben Petraeus a lap szerint el fogja ismerni hallgatóságának: tudatában van annak, hogy "más fényben" tűnik fel most, mint egy évvel ezelőtt, és hogy maga tehet a történtekről. Felszólalásának szövege szerint ismételten sajnálkozásának ad majd hangot, és bocsánatot fog kérni azokért a "körülményekért", amelyek a CIA éléről történő lemondásra késztették, és amiért "fájdalmat" okozott a családjának, a barátainak és a támogatóinak.

A veteránok foglalkoztatásának szentelendő beszédének végén a lap szerint Petraeus ismét vissza fog kanyarodni a saját ügyéhez, és ígéretet tesz arra, hogy a továbbiakban a botlása előtt általa vallott értékekkel összhangban fog cselekedni, és hogy mindent elkövet majd a hiba helyrehozásáért.

Barack Obama elnök három nappal az újraválasztása után, november 9-én fogadta el Petraeus lemondását, aki az életrajzírójával, Paula Broadwell-lel keveredett romantikus viszonyba. Az ügy egy mellékszálába belebukott az európai NATO-erők élére kiszemelt John Allen tengerészgyalogos tábornok is, aki bizalmas levelezést folytatott egy olyan nővel, aki konfliktusban állt a CIA-vezér szeretőjével.

A Pentagon vizsgálatot indított Allen ellen, amely megállapította, hogy a tábornok nem követett el törvény- vagy titoksértést, ám a tábornok végül a visszavonulás mellett döntött.

David Petraeus 60 éves négycsillagos extábornok a CIA élére történt kinevezése előtt Irakban és Afganisztánban az amerikai és a szövetséges csapatok parancsnoka és a felkelés elleni modern harcmodor egyik kidolgozója volt. A hírszerzéstől történt távozása előtt esélyesnek tartották arra, hogy a republikánus párt színeiben a későbbiekben sikerrel próbálkozzon az elnökjelöltség megszerzésével.

Visszavonulása után a volt CIA-igazgató a kongresszusban zárt ajtók mögött tanúskodott az Egyesült Államok bengázi konzulátusa ellen 2012. szeptember 11-én intézett terrortámadás ügyében. Azóta több zárt körű kül- és biztonságpolitikai rendezvényen is részt vett. Azt mindeddig elutasította, hogy botrányos kapcsolatáról a sajtónak nyilatkozzon.

Az extábornokot több cég is felkérte tanácsadójának és egyre több rendezvényre kap beszédmondói meghívást. A Dél-Kaliforniai Egyetemre még a lemondása előtt hívták meg.

A CIA-t március eleje óta John O. Brennan, Obama elnök volt terrorelhárítási tanácsadója irányítja. A The New York Times úgy értesült, hogy Petraeus támogatta utódja kinevezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alagútban okozott balesetet Ausztriában a rossz idő

Ausztriában az A2-es autópálya Karintia és Olaszország felé vezető oldalán 14 személyautó és négy… Tovább olvasom