Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Bíróság elé állítható egy náci háborús bűnös Aachenben

A német alkotmánybíróság csütörtöki döntése értelmében bíróság elé állítható egy volt SS-főtörzsőrmester, akit háborús bűncselekmények elkövetésével vádolnak.
A ma 88 éves férfi a vádirat szerint 1944-ben a megszállt Hollandiában alattomos módon meggyilkolt három embert. A világháború alatt a vádlott főtörzsőrmesteri (SS-Hauptscharführer) rendfokozatban szolgált a "hollandiai germán SS" soraiban.

Aachenben tartandó büntetőpere megkezdését mindeddig gyenge egészségi állapotára hivatkozva húzta-halasztotta. A bíróságnak benyújtott orvosi igazolás tanúsága szerint súlyos szívbetegségben szenved. Az aacheni tartományi bíróság ezért 2009 elején nem járult hozzá a per megkezdéséhez. Időközben a vádlott állapotában javulás állt be, így a kölni tartományi felsőbíróság júliusban zöld utat adott a tárgyalásnak.

Az idős férfi e döntés ellen panaszt nyújtott be a karlsruhei alkotmánybírósághoz, amely csütörtöki állásfoglalásában leszögezte: dacára a bűncselekmény óta eltelt 65 évnek, "jelentős közérdek" fűződik a per megrendezéséhez. Ez a közérdek pedig többet nyom a latban, mint az a potenciális, ám csekély kockázat, hogy a perrel járó érzelmi megrázkódtatás hatására rosszabbodhat a vádlott egészségi állapota.

Olvasóink írták

  • 2. elemér 2009. október 11. 11:07
    „Találkoztam Györben egy ilyen 82 éves öreg szivarral. Mesélte hogy az amcsik miután elfogták mint hadifogojt szállitották Normandy-ban. Ott kapott egy nagy pofont és leesett a sapkája. Késöbb tudta meg, mert angolul nem tudott, hogy miért. Normandyban szálltunk partra és ott voltak a halottak keresztjei. Nem vette le nekik a sapkát és nem kaptak tiszteletet.”
  • 1. Meir 2009. október 09. 15:26
    „Rothadjon meg egy cellaban az ilyen fereg!!! remelhetoleg eletfogytiglant kap!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanás Kabul belvárosában

Autós öngyilkos merényletet követtek el az afganisztáni tálibok csütörtökön India kabuli nagykövetsége ellen; a nagy erejű robbantásban legkevesebb 12 ember meghalt, további 84 pedig megsebesült. Tovább olvasom