Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Ausztriai munka - Jól fizető állás helyett kórházi számla

Olvasónk férjét áramütés érte új munkahelyén már a második napon. A közvetítőcég közölte, hogy baleset után felbontották az egy hónapos próbaidős szerződését...

Olvasói kérdés

Férjem májusban kezdett el dolgozni Ausztriában, egy osztrák munkaközvetítő cég révén egy másik vállalkozásnál. Második munkanapján súlyos munkahelyi baleset, áramütés érte, most Ausztriában kórházban van. Másodfokú égési sérüléseket szenvedett, arca, karjai, térdei is megégtek. Már plasztikai műtéten is átesett, legyengült, tüdőgyulladása van. Kezelése hónapokig, felépülése egy évig is eltarthat. A közvetítőcég közölte, hogy baleset után felbontották az egy hónapos próbaidős szerződését és kijelentették a betegbiztosítótól a férjem. Munkahelyi baleset miatti betegállomány alatt ezt lehet? Így a biztosító nem állja a kórházi ellátást és táppénzt sem kapunk. Folyik a nyomozás, mert a közvetítő és a férjemet foglalkoztató cég nem tud megegyezni abban, ki a felelős a balesetért. Kaptunk dokumentumokat, amikben az áll, hogy az a felelős, aki a nem megfelelő munkavédelmi tájékoztatást adta, tehát szerintem emberi mulasztásról, testi épség veszélyeztetéséről van szó. A férjem munkaképtelensége alatt mi lesz velünk, hogy élünk meg? Várandós vagyok.


Sajnos szakértőnk nem tudja olvasónkat pozitív válasszal biztatni. Próbaidő alatt indoklás nélkül fel lehet mondani, így a munkáltató ebben a szerencsétlen helyzetben is megszüntetheti a munkaviszonyt. S mivel csak két napja dolgozott Ausztriában olvasónk férje, nem fog táppénzt kapni, mert nincs meg hozzá a biztosítási ideje. A kártérítés azon múlik majd, hogyan zárják le a nyomozást, de az biztos, hogy ez egy elég hosszú folyamat lesz. Pedig a kártérítés pótolhatná a kiesett bevételt is a családnak, de az eljárás elhúzódása miatt mindenképp csak utólag és nem lehet megjósolni előre a vizsgálat kimenetelét, azt, hogy megállapít-e mulasztást és kit jelöl meg felelősnek.

Szakértőnk azt javasolja, hogy a férj anyaországában sürgősen kezdjék el utána fizetni a társadalombiztosítási járulékot, mert az olvasói üzenet szerint jelenleg sehol nem biztosított és ebben az esetben ki fogják neki számlázni a kórházi költségeket is. A járulék még mindig kisebb összeg, mint a kórházi ellátás díja.

Olvasónk esetleg érdeklődhet az osztrák Munkáskamaránál, de leginkább egy ügyvédre lehet szüksége a kártérítés érdekében, olyan ügyvédre, aki az osztrák szabályozásban is jártas.

(A tudnivalók összeállításában a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezeti Szövetség.)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indonéziában több repülőteret zártak le egy vulkánkitörés miatt

Öt nagy repülőteret zártak le Indonéziában pénteken egy kelet-jávai vulkán által kilövellt hamu miatt. Tovább olvasom