Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Ausztriában már nincs hely külföldi hajléktalanoknak

A kemény télkezdet és a gazdasági válság miatt gyakorlatilag teltház van idén a hajléktalanszállókon Ausztriában, elsősorban a növekvő számú közép- és kelet-európai fedél nélküliek szorulnak az utcára.

A közelmúltban 150-nel nőtt a kizárólag az Ausztrián kívüli európai uniós országok állampolgárai számára fenntartott szálláshelyek száma. Segélyszervezetek szerint így is még mintegy 100-150-en éjszakáznak romos épületekben vagy elhagyott vasúti kocsikban, főként közép- és kelet-európaiak, köztük magyarok.

"(Idén) minden este nagyon sok embert kell elküldenünk. Különösen az elmúlt két-három hétben" - mondta Cecily Corti, az egyik intézmény vezetője az ORF-nek. A magyar, lengyel, román, szlovák és ukrán hajléktalanok "rohamának" véleménye szerint az az oka, hogy egyre nagyobb a szegénység ezekben az országokban.

Az osztrák állampolgároknak fenntartott 400 fővárosi szálláshely közül mintegy 340 foglalt. Az ország második legnagyobb városában Grazban teljes kihasználtsággal működnek a szükségszállások, állampolgárságtól függetlenül.

Bécsben az elmúlt évben két olyan éjszakai szükségszállás is nyílt, ahol külföldiek kapnak fedelet a fejük fölé. Mindkettő egyházi fenntartású létesítmény. A fővárosban az önkormányzati hajléktalanszállásokat csak osztrák állampolgárok vagy olyanok vehetik igénybe, akik hosszabb ideig dolgoztak Ausztriában.

Összesen 4750 férőhely van a bécsi hajléktalanszállásokon. Ezek nagyrészt tartós vagy átmeneti szálláshelyek, míg a felerészben civil forrásokból működő szükségszállások összesen 750 embert tudnak befogadni.

Olvasóink írták

  • 1. Ing.Böck 2010. december 18. 11:27
    „Egy or szág kulturája abban is megnyilvánul, hogyan bánik elesettjeivel. Magyarországnak is kötelessége
    otthontalanjait eltartani, ne kelljen külföldre menekülniük a tányér levesért és a szállásért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Doberdónál elesett katonákra emlékeznek pénteken

Az olaszországi Doberdónál elesett katonákra emlékeznek pénteken. A Budapestről induló… Tovább olvasom