Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Ausztria csak kölcsönbe adná Mexikónak ˝Montezuma tollkoronáját˝

Hosszú évek óta áll viták kereszttüzében a bécsi Néprajzi Múzeumban (NM) őrzött, a mexikóiak által II. Moctezuma azték uralkodónak tulajdonított tollkorona.

Ausztria csupán kölcsönbe adná a mexikói kincset. A mexikói őslakosok számára nagy történelmi és spirituális jelentőséggel bíró fejdísz egyes vélemények szerint az 1520-ban meghalt utolsó azték uralkodóé volt, ezért vissza kell juttatni Mexikóba. Bizonyos mexikói csoportok a nemzeti kincs rangjára emelték a tolldíszt, amelynek másolatát a mexikóvárosi Antropológiai Múzeumban őrzik. Sabine Haag, a bécsi Művészettörténeti Múzeum vezérigazgatója elmondta, az intézmény megérti a mexikóiak vágyát, hogy ott is láthassák a fejdíszt, ezért vizsgálják a szállítás lehetőségét. Haag ugyanakkor hangsúlyozta: mindenképpen záros határidejű kiállításról lehet csak szó, a "visszaadás" vagy hosszú távú kölcsönadás ötlete nem merül fel. Thomas Klestil osztrák szövetségi elnök az 1990-es évek közepén kiállt a fejdísz esetleges visszaadása mellett, az osztrák politika azonban többnyire azokra a kutatókra hivatkozik, akik vitatják, hogy a tollkoronának köze van Moctezumához, és hangsúlyozzák, hogy az értékes kincs jogszerűen került Ausztriába.

Elméletük szerint a kvezál madár ragyogó zöld tollaiból készült, arannyal díszített fejék nem II. Moctezuma (1466-1520) uralkodói koronája volt, hanem azték papok viselték szertartásaik alkalmával. Az Azték Birodalom II. Moctezuma uralkodása alatt érte el legnagyobb kiterjedését. 1519-ben, a spanyolok bevonulásakor az azték uralkodót Hernán Cortés spanyol hódító elfogta Tenochtitlánban. Moctezuma 1520-ban életét vesztette. Ferdinand Anders Mexikó-kutató és Peter Kahn, a bécsi NM korábbi igazgatójának 1997-ben bemutatott tanulmánya szerint semmilyen bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy a Bécsben őrzött darab egyike lenne Moctezuma ajándékainak, amelyeket egykor Cortésnek adott. Egyes feltételezések szerint viszont Cortés ezt az ajándékot adta tovább I. Károly spanyol királynak (1500-1558), akitől aztán rokona, II. Ferdinánd osztrák főherceg tulajdonába került. A fejdíszhez 1880-ban a Habsburg uralkodócsalád ingóságai között jutott a Természettudományi Múzeum, amelynek régészeti-etnográfiai részlegéből jött létre 1928-ban a mai Néprajzi Múzeum. Kutatásaik szerint a tolldísz először 1575-ben Ulrich von Montfort gróf műcsarnokának leltárában bukkant fel és onnan került II. Ferdinándhoz.

Olvasóink írták

 • 5. janika 2011. január 25. 11:04
  „"pofátlan" tévedsz! csaknem az egész világ utálja Őket!”
 • 4. Pofátlan 2011. január 25. 10:32
  „meir !
  A ti jeruzsálemi múzeumaitokban nincs sok palesztin eredetű műtárgy?
  Ne Magyarországot szidjad, gondolkozz el, miért utál benneteket a fél világ.”
 • 3. meir 2011. január 24. 10:24
  „azert a Magyar muzeumokban is szepszammal van ma is olyan mukincs,festmeny amiket a II-ik Vilaghaboru alatt raboltak el tulajdonosaiktol !!!”
 • 2. meir 2011. január 24. 10:22
  „otletem a Mexico-i muzeum reszere!
  fogadjak el az ajanlatot,majd a kiallitas utan mondjak azt hogy,; ejnye no.........valakik elloptak!!
  -(magy,; egyszeruen NE adjak "vissza"!!)-”
 • 1. Pofátlan 2011. január 24. 09:40
  „Ausztria más népektől ellopott tollakkal ékeskedik.
  Nemcsak a mexikói korona van Bécsben, nem hajlandók visszaadni Albániának Szkander bég sisakját sem.
  Magyarország vonatkozásában Bécsben van a Bocskai korona, a nagyszentmiklósi kincs, Zrínyi Miklós kardja, és még hosszan sorolhatnám az osztrákok által évszázadok alatt ellopott magyar kincseket.
  Na persze más népek se semmik, a Párizsban kiállított Mátyás király halotti pajzsát a zsarnok Napóleon raboltatta el Bécsből.
  Magyarország is csak kezdje el visszakövetelni nemzeti értékeit, az őt évszázadok alatt kifosztó Ausztriától.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztettek egy kaliforniai tanárt tantermi szexért

Határozatlan ideig felfüggesztettek állásából egy tanárt az kaliforniai Oakland Markham Általános… Tovább olvasom