Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Auradetektort fejlesztettek állami pénzből

Auradetektor kifejlesztését pénzelte a cseh állam, de "jogosan": a rendőrség megszüntette a vizsgálatot az ügyben.

A készülék működési elve azon alapul, hogy az emberi testnek van kisugárzása, aurája, amelyet a detektor képes érzékelni és elektromos jelekké alakítani, azokat pedig felerősíteni, digitalizálni és megszűrni. Egy ilyen boszorkányos tudású műszerrel bújócskázás esetén a hunyók járnának nagyon jól, mert a készülék kimutatná a felületek mögé bújókat is.

A cél persze nem gyerekjáték volt, hanem katonai és rendőrségi: meglelni autók csomagtartójába, konténerekbe, egyebekbe és mögé rejtőzött vagy rejtett embereket. A találmány fejlesztése még 2004-ben kezdődött, az idén pedig megkapta a Kétkedő Sziszifuszok Klubjának gúnydíját, és ez a cseh szervezet - amelyben tudósok is vannak - újra felkeltette az egész projekt iránt az érdeklődést - bírálón. A rendőrség nyomozni kezdett augusztusban, ám mostanra leállt az üggyel.

A készülék fejlesztésének pénzelője és megrendelője a cseh ipari és kereskedelmi minisztérium, amely közölte, hogy a projekt szakértői véleményeken alapult és az adóhivatal nem talált semmi szabálytalant.

Tudósok már korábban is fantazmagóriának minősítették az auradetektort, a kétkedők klubja szerint nem létezik ilyen emberi kisugárzás. A minisztérium viszont kitartott amellett, hogy jó helyre adta a fejlesztési pénzt, megjegyezve, hogy csak néhány tízezer korona (néhány százezer forint) állami támogatás ment el rá.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. november 21. 07:08
    „Magyarországon meg egy semmire sem jó gömböcöt pénzeltek. Ez nemújság. Van mindenhol elherdálni való , közpénz felelőtlenül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dominikán és Floridában is felütötte a fejét a kolera

A Dominikai Köztársaságban és az egyesült államokbeli Floridában is megjelent a kolera.

Tovább olvasom