Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Arszenyij Jacenyuk Ukrajna új kormányfője

Az országának Európához való közeledését szorgalmazó Jacenyukot nagy többséggel választották meg: kormányfői kinevezését 371 képviselő támogatta a 450 tagú parlamentben.
Miniszterelnökké választotta az ukrán parlament csütörtökön Arszenyij Jacenyukot, a Julija Timosenko volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetőjét.

Az országának Európához való közeledését szorgalmazó Jacenyukot nagy többséggel választották meg: kormányfői kinevezését 371 képviselő támogatta a 450 tagú parlamentben.

A szavazás után az ideiglenes elnöki teendőket is ellátó Olekszandr Turcsinov házelnök azon nyomban aláírta a kinevezésről szóló határozatot, és megkérte Jacenyukot, hogy foglaljon helyet a kormánypáholyban.

A Haza párti politikus előtte nem sokkal bejelentette, hogy lemond képviselői mandátumáról, és nem indul jelöltként a május 25-re kiírt elnökválasztásokon.

A miniszterelnök kinevezése után a parlament jóváhagyta az új kormány tagjait. A kabinet összetételét 331-en támogatták a jelen lévő 441 képviselőből.

Első miniszterelnök-helyettes lett Vitalij Jarema, a Haza párt parlamenti képviselője. Szintén helyettes kormányfői tisztet kapott Olekszandr Szics, a Szabadság (Szvoboda) párt parlamenti képviselője, Volodimir Hrojszman vinnicjai polgármester és Borisz Taraszjuk Haza párti képviselő, aki külügyminiszteri tisztet töltött be Viktor Juscsenko elnöksége alatt.

A belügyminisztérium élére a tárcát eddig ideiglenesen vezető Arszen Avakov került. Energetikai miniszternek Jurij Prodant választották, aki korábban Timosenko kormányában vezette ugyanezt a hivatalt.

A külügyi és a védelmi tárca élére ideiglenes vezetőt választott a parlament. Előbbit Andrij Descsica, utóbbit Ihor Tenjuh admirális vezeti majd. A jogszabályok értelmében ugyanis e két minisztérium élére az államfő jelöl vezetőket. Turcsinov viszont maga is ideiglenesen látja el az államfői teendőket.

A hatalomváltásért folytatott tüntetések aktív résztvevői közül is kerültek be a kormányba.

Dmitro Bulatov, a tüntetők autós szervezete, az Avtomajdan egyik vezetője az ifjúsági és sportminiszteri posztot kapta. Bulatov arról vált ismertté, hogy a tüntetések alatt elrabolták, megkínozták, levágták az egyik fülét. Esete világszerte nagy visszhangot váltott ki. Előkerülése után külföldre utazott gyógykezelésre, kedden tért vissza Ukrajnába.

Az egészségügyi miniszteri posztra Oleh Muszijt, a Majdan egészségügyi szolgálatának koordinátorát nevezték ki, kulturális miniszternek pedig Jevhen Niscsuk színészt, a Függetlenség terének színpadán folyó műsorok, felszólalások moderátorát.

Oktatási miniszter lett Szerhij Kvit, a Kijev-Mohila Akadémia vezetője.

Az új kormánytagok zöme eddig nem töltött be kormányzati pozíciót. A 19 tagú kabinetbe öt Haza és három Szabadság párti parlamenti képviselő került be.

Súlyos helyzetben az ország: "kamikaze" kormány alakult Ukrajnában

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök még csütörtöki kinevezése előtt kamikazénak nevezte a most megalakuló kabinetet, és "politikai öngyilkosságnak" a benne való szerepvállalást, miközben ő már elfogadta a kormányfői jelöltséget.

Olekszandr Turcsinov házelnök, ideiglenes államfő sem találja irigylésre méltónak az új kormány helyzetét. Egy minap tett nyilatkozatában kijelentette, hogy a kormányzatnak népszerűtlen, de szükséges reformokat kell végrehajtania, ezért véleménye szerint az új kabinet valószínűleg rövid életű lesz, és "hamar kiég". A kormány legfontosabb feladatának a gazdaság rendbetételét és a korrupció elleni küzdelmet nevezte.

Miközben az ország súlyos gazdasági gondokkal küzd, az ország szétszakadásának veszélyével is szembe kell néznie.

Az elkötelezetten Nyugat-barát és az ország európai integrációjában érdekelt új kijevi vezetést elemzők már korábban figyelmeztették arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan nem engedi ki könnyedén "a markából" Ukrajnát. A többségében orosz nemzetiségűek lakta Krími Autonóm Köztársaságban az utóbbi napokban egyre feszültebbé vált a helyzet. A Krímben lakók két, merőben szemben álló álláspontra helyezkedtek: egyik részük - köztük jórészt ukránok és a krími tatárok - az ország egységének megőrzéséért száll síkra, míg az oroszbarát ellentábor Ukrajnától való elszakadást, de legalábbis erősebb autonómiát követel a területnek.

Az Oroszország-pártiak továbbra is a parlament által múlt szombaton leváltott elnököt, Viktor Janukovicsot tekintik államfőjüknek. A sajtóértesülések szerint Moszkvába menekült Janukovics szintén magát tartja törvényes elnöknek, az új kijevi vezetést és annak minden döntését pedig törvénytelennek.

A Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét és kormányépületét csütörtökön Szimferopolban megszállta egy magukat "a krími oroszok önvédelmi szervezetének" nevező, több tucat fegyveresből álló csoport. A krími parlament elnöksége pedig népszavazás kiírását kezdeményezte a terület autonóm jogköreinek kibővítéséről.

A helyzetet élezi, hogy a Krím félszigeti Szevasztopolban állomásozik az orosz fekete-tengeri flotta. Az utóbbi két napban orosz páncélozott járművek, orosz katonákat szállító teherautók jelentek meg az Oroszország által bérelt támaszponton kívül a krími utakon, ami azt a félelmet kelti a helybeliekben, hogy Moszkva katonai beavatkozásra készül a Krímben. Az orosz külügyminisztérium csütörtökön viszont hangsúlyozta: a fekete-tengeri orosz hadiflotta betartja a nemzetközi egyezményeket, a flotta "egyes páncélozott járműveinek mozgása" teljes mértékben megfelel az alapvető szerződéseknek, és nem volt szükség ezzel kapcsolatban bármilyen egyeztetésre.

A szakadár törekvések megfékezése mellett az új kormánynak sürgős teendői vannak az ország siralmas gazdasági és pénzügyi helyzetének helyreállításában is.

"A kincstár kiürült, az ország teljes adósságállománya már mintegy 130 milliárd dollár, az aranytartalékainkat teljesen kifosztották" - festett szomorú képet az ukrán gazdaság helyzetéről Jacenyuk. Eközben a hrivnya árfolyama is mélyrepülésben, csütörtökön újabb történelmi mélypontra zuhant: egy dollárért már 11 hrivnyát kértek. A gyors árfolyamesést mutatja, hogy egy hete még "csak" 9,2 hrivnyát kellett adni egy dollárért, míg február elejéig másfél éven át tartotta árfolyamát a nemzeti valuta: egy dollár 8 hrivnya körüli áron. Az emberek pánikszerűen veszik ki megtakarításaikat, a kormánynak meg kell akadályoznia a bankrendszer összeomlását.

A gazdaság rendbetétele mellett a társadalmi rendről és nyugalomról is gondoskodnia kell a kormánynak. A közigazgatásnak újra a megszokott módon kell működnie, a rendőrségnek az állampolgárok védelmét már a tüntetők önvédelmi egységeinek segítsége nélkül is kell ellátnia. A fegyveres erőknek be kell gyűjteniük a zavargások alatt az ország középső és nyugati részén kifosztott katonai és rendőrségi fergyverraktárakból eltulajdonított több ezer lőfegyvert és a hozzá való lőszert. A rendőrségnek meg kell fékeznie a több mint három hónapja tartó ellenzéki és kormánypárti szimpátiatüntetések alatt a nagyobb városokba, főként Kijevbe beszivárgott tolvajokat, rablókat, azaz a bűncselekményeket, amelyek megszaporodtak a zavaros időszakban, különösen, hogy a rendvédelmi szervek tagjainak nagy részét a tüntetésekhez vezényelték ki.

Jacenyuk ígértet tett, hogy mihamarabb előterjesztik a kormány cselekvési programját. "Rövid lesz és lényegre törő. Elsődleges és alapvető feladatunk megőrizni és megmenteni az országot" - szögezte le az új miniszterelnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éveken át rögzítette a Yahoo webkamerás képeit a brit titkosszolgálat

A Guardian a kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy a brit ügynökség a képek… Tovább olvasom