Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Áradás öntötte el Szaúd-Arábia második legnagyobb városát

A viharos esőzés miatt áradás öntötte el Szaúd-Arábia második legnagyobb városát, Dzsiddát s a lakosok attól félnek, hogy megismétlődik a 2009-es katasztrófa, amikor egy hasonló helyzetben több mint 120 ember fulladt vízbe.

Az infrastruktúra hiányosságai miatt nyilvános vita tört ki a világ egyik leggazdagabb országában, noha Szaúd-Arábia abszolút monarchia, amelynek nincs parlamentje, és amely nem tűri a nyilvános tiltakozást.
Szerdán gépkocsik úszkáltak a folyóvá változott utcákon, a levegőt pedig bűz töltötte be, mert megteltek, és kiöntöttek az emésztőgödrök, s a tartalmuk összekeveredett az árvízzel. A négymilliós Vörös-tengeri kikötővárosban nincs kiépített csatornarendszer.

A lakosok régóta panaszkodnak a hatóságok hanyagságára, noha a magas kőolajbevételek miatt Szaúd-Arábiának 400 milliárd dollárnál is több tartalék valutája van. A Marokkóban pihenő Abdallah király elrendelte a mentési munkálatok felgyorsítását, és figyelmeztetett, hogy parancsát haladék nélkül végre kell hajtani, különösképpen azért, mert még napokig esőzés várható. A hatóságok egyelőre nem adtak jelentést a veszteségekről.

Dzsidda szennyvizét még nemrég is egyszerűen kivezették a sivatagba, ahol egy 340 labdarúgó pályának megfelelő nagyságú, a helyiek által gúnyosan "Illatos tónak" nevezett vízfelület alakult ki. Amikor elérte a 12 méteres mélységet, az uralkodó parancsára végül felszámolták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos áldozatokat szedett egy bányaszerencsétlenség Kolumbiában

Legalább húsz ember meghalt, hat pedig megsérült sújtólégrobbanás következtében szerdán egy… Tovább olvasom