Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Angela Merkel ás Ehud Olmert Iránról és a palesztinokról

A német kancellár a berlini kormány teljes támogatásáról biztosította Izraelt a palesztin kérdés megoldásában. Angela Merkel szerint az idő sürget ezért minden lehetőséget meg kell ragadni a megegyezésre. A kancellár utalt arra is, hogy Németország kész segítséget nyújtani a palesztin biztonsági erők kiképzéséhez.
Angela Merkel megismételte a tavaly az amerikai Annapolisban kidolgozott rendezési javaslatot és hangsúlyozta, hogy a német kormány szavatolni kívánja Izrael stabilitását és biztonságát, de közben egy olyan palesztin állam létrehozását akarja, amely szabadságban és békében él szomszédaival. Válaszában Ehud Olmert közölte, hogy kormánya folytatni akarja a tárgyalásokat a palesztinokkal, az úgymond "reményt biztosító alapok megteremtésére".

Követelte azonban a palesztin területekről Izrael ellen intézett rakétatámadások haladéktalan beszüntetését és nem titkolta azt sem, hogy a terrort minden eszközzel megtorolja. Az iráni atomprogrammal kapcsolatban Olmert úgy vélte, hogy Teherán változatlanul mindent elkövet nukleáris fegyverek megszerzésére, és ezért megszakítás nélkül folytatja az atomkísérleteket. Ezzel kapcsolatban Jeruzsálem részéről nem zárt ki semmilyen válaszlehetőséget sem.

Merkel erről azt mondta, hogy kettős stratégiát támogat: részint szankciókkal fenyegeti Teheránt, részint viszont együttműködést ajánl, ha Irán végérvényesen lemond az atomfegyverről. A német kancellár és az izraeli kormányfő keddi tárgyalásán előkészítették Angela Merkel izraeli látogatását is, valamint a két kormány közti együttműködést, amelyet a Párizs és Berlin között már évek óta jól működő együttes minisztertanácsok mintájára akarnak megvalósítani.

Berlinben nagy jelentőséget tulajdonítanak a kormányközi együttműködéssel párosuló ifjúsági csereprogramnak is. Olmert látogatása idejére szinte példa nélküli biztonsági intézkedéseket foganatosítottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírósági herce-hurca egy bajusz miatt

Az indiai legfelsőbb bíróság arra szólította fel az ázsiai ország állami légitársaságát, hogy adjon… Tovább olvasom