Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Álláshirdetésben keres új hóhérokat Szaúd-Arábia

A jelentkezőknek semmilyen különleges képzettséggel nem kell rendelkezniük ahhoz, hogy elnyerhessék a pozíciót. Az állás leírása szerint fő feladatuk mellett néha amputálniuk is kell.
Szokatlan álláshirdetést adott fel a szaúdi kormány hétfőn, amelyben nyolc új hóhért keresnek az arab országban egyre növekvő számban, általában lefejezéssel végrehajtott halálos ítéletek elvégzésére.

A szaúdi közszolgálati állásportálon megjelent hirdetés szerint a jelentkezőknek semmilyen különleges képzettséggel nem kell rendelkezniük ahhoz, hogy elnyerhessék a "vallási funkcionáriusként" megjelölt pozíciót. Az állás leírása szerint a fő feladat, vagyis a "halálos ítéletek végrehajtása" mellett időnként a kisebb bűnöket elkövetett elítéltek bizonyos testrészeinek amputálására is sor kerülhet.

Nem csoda, hogy az arab országban hiány mutatkozott hóhérokban: az Amnesty International nemzetközi jogvédő csoport adatai szerint 2014-ben Kína és Irán után Szaúd-Arábiában végezték ki a legtöbb embert. Az arab monarchiát Irak és az Egyesült Államok követi a civil szervezet listáján.

A szaúdi hivatalos hírügynökség vasárnap egy halálraítélt férfi lefejezése kapcsán arról számolt be, hogy személyében idén már a 85. embert végezték ki a hatóságok. A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet számításai szerint 2014-ben összesen 88 emberen hajtották végre a halálbüntetést a szaúdi királyságban.

A HRW úgy tudja, hogy a tavaly kivégzettek közül a legtöbbeknek gyilkosság elkövetése miatt kellett az életükkel lakolniuk, míg 38-an kábítószerrel való visszaélést követtek el. A kivégzettek többsége szaúdi állampolgár volt, azonban pakisztáni, jemeni, szíriai, jordániai, indiai, indonéziai, burmai, csádi, eritreai, Fülöp-szigeteki és szudáni személyek is voltak köztük.

A szaúdi hatóságok nem adtak magyarázatot a kivégzések növekvő számára, diplomaták azonban úgy vélik, a jelenségnek köze lehet ahhoz, hogy több bírát neveztek ki az utóbbi időben, amely felgyorsította a fellebbezési ügyek lezárását.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életet mentett egy illegális bevándorló, jutalmul az országban maradhat

A bevándorló a Tevere folyóból mentett ki egy fuldokló nőt Rómában, most hősként ünneplik. Jutalmul… Tovább olvasom