Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

AIDS-et lehet kapni az őszi avartól Zaporozsjéban

Az ukrajnai Zaporozsje (Zoporizzsja) közegészségügyi munkatársai fokozott elővigyázatosságra intik a tanintézményeket, amelyek a tanulóikkal takaríttatják össze a lehullott faleveleket. Az avar közül ugyanis már több, HIV-vírussal szennyezett injekciós tű került elő.
A narkósok által eldobált injekciós tűk komoly veszélyt jelentenek mindazokra, akik kellő körültekintés nélkül végzik az ősszel lehullott falevelek feltakarításával. A közegészségügyi szolgálat munkatársai ugyanis az utóbbi időben egyre több olyan eldobált injekciós tűt találtak, amelyről a Zaporozsjei AIDS Központ laborjában kimutatták, hogy HIV-vel fertőzött vérrel szennyezett. A veszély a legnagyobb mértékben a különböző tanintézmények diákjait fenyegeti.

Ukrajnában ugyanis - még a szovjet időkből máig fennmaradt szokás szerint, amolyan "munkaszombatok" keretében - előszeretettel takaríttatják fel az iskolák környékén a lehullott őszi lombot a népes tanulósereggel. Az orvosok ezért felhívták a szülők és a pedagógusok figyelmét arra, hogy azonnal vigyék orvoshoz azokat a gyerekeket, akiket tűszúrás ért a falevelek begyűjtésekor. A sérülést követő első két órában ugyanis a vírus hatása - különböző speciális szerek segítségével - még sikeresen blokkolható, míg például három nappal később az AIDS kórokozója már menthetetlenül megkezdi romboló hatását a szervezetben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az amerikaiak szerint terroristákat öltek Szíriában

Az Egyesült Államok hétfőn elismerte, hogy erői behatoltak Szíriába vasárnap, Washington ugyanakkor… Tovább olvasom