Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

A szerb kormány szavatosságot vállal a 50 ezer euróig

Szerbia - A szerb kormány hétfőn közzétette azt az intézkedéscsomagot, amellyel erősíteni kívánja a pénzügyi szektort.

Mint maga Mirko Cvetkovics miniszterelnök közölte, a kabinet szavatolja a betétek biztonságát, és háromezer euróról ötvenezerre emelte azoknak a bankbetéteknek a nagyságát, amelyekért az állam garanciát vállal. "Ha kell, ezt az összeget százezerre növeljük" - hangoztatta a miniszterelnök.

Cvetkovics bejelentette továbbá, hogy a kormány javaslatot tesz a takarékbetétekre fizetendő kamatadó eltörlésére 2009 végéig, míg az értékpapírokból származó jövedelem adóját 2012-ig szüntetné meg. A kabinet megvizsgálja továbbá a telefonszolgáltatás bejelentett drágulását is, ám a százszázalékos áremelést csak újévig halasztaná.Konkrétan nem esett szó a hatvan százalékos gázáremelésről, de olyan hírek keltek szárnyra, hogy a drasztikus drágulás egyelőre nem fog megmutatkozni a gázszámlákon. Nem beszélve arról, hogy a gázáremelés politikai kérdéssé nőtt, és a kormánykoalíció felbomlásával fenyeget. Nem mellékes körülmény ugyanis, hogy a vezetékes gázt 98 százalékban a Vajdaságban használják, tehát a drágítását sokan a tartomány lakosságának újabb kizsákmányolásaként értelmezik. A villanyáram árát pedig éppen azért nem emelték, hogy ezzel kompenzálják a gázdrágulást a fűtési idény kezdetén. Ennek viszont az lehet a következménye - figyelmeztetnek a gazdasági szakértők -, hogy az aránylag olcsó áram miatt megnövekszik a villanyáram-fogyasztás oly mértékben, hogy télre áramhiánnyal találná szembe magát Szerbia, és kényszerkikapcsolásoktól is tartani lehetne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogcsempészeket akasztottak fel Iránban

Irán a második helyen áll a világon a legsúlyosabb büntetés alkalmazásában - csak Kínában végeznek ki több embert. Tovább olvasom