Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A román képviselők elvetették a nyugdíjtörvény újbóli megszavazását

A román képviselőház kedden 158 szavazattal 33 ellenében és 8 tartózkodás mellett elvetette azt a javaslatot, hogy a testület újból szavazzon a nyugdíjrendszer egységesítéséről szóló, múlt héten már elfogadott törvényről.

A javaslatot az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) szorgalmazására a képviselőház állandó bizottsága terjesztette elő.

Az volt az indoklás, hogy a múlt szerdai szavazáson túl kevés képviselő volt jelen, így az alsóház határozatképtelen volt, amikor a voksolásra sor került. Victor Ponta, a PSD elnöke kifejezetten csalással vádolta Roberta Anastase képviselőházi elnököt. Ponta szerint múlt szerdán a nyugdíjtörvényről való szavazás előtt két másik jogszabályról tartott elektronikus szavazás 82 honatya jelenlétét jelezte, a PSD és a PNL képviselői ugyanis akkor elhagyták az üléstermet.

A szociáldemokrata pártvezér azt állítja: a szavazóképes többség hiányának elrejtése céljából a házelnök bejelentette, hogy elromlott a szavazatszámláló rendszer, és a kézfelemeléssel megtartott végső voksoláson 170 igent számolt össze. Ponta emiatt bűnvádi eljárást is kezdeményezett az elnök asszony ellen.

Roberta Anastase ezzel szemben azzal érvelt: Ponta a feljelentésnél az ülésen készült televíziós felvételekre hivatkozik, ez utóbbiak azt is igazolják, hogy az ülésről Ponta is hiányzott, ennek ellenére a szavazógép azt jelezte, hogy ő is leadta voksát.

A képviselőház elnöke szerint egyébként az ellenzéki képviselők nem kérték a határozatképesség vizsgálatát akkor, amikor elhagyták az üléstermet.

A román ellenzék mindenesetre követelte a törvényről való ismételt szavazás. Ez meg is történt, de azt botrányba fulladt vita előzte meg a kormánypárti és ellenzéki honatyák között, senki nem engedett saját álláspontjából, egyenes adásban közvetített durva szavakkal illették egymást. Az elnök asszony a végeláthatatlan vitát lezárandó egy adott pillanatban elrendelte a szavazást, amely végül elvetette a törvényről való újabb voksolást. Az ellenzék korábban már jelezte, hogy alkotmánybíróságon készül megtámadni a törvényt, ha azt nem sikerül megváltoztatni.

Így érvényben marad a múlt héten elfogadott jogszabály, amelynek értelmében a nyugdíjkorhatár mind a férfiak, mind a nők esetében 65 év lesz 2030-től, a nyugdíjpont értéke nem növekszik, az eddig kirívóan magas nyugdíjban részesülő közalkalmazottakat pedig az egységes nyugdíjazási rendszerbe sorolják, megszüntetve kiváltságaikat.

Bukaresti elemzők felhívják a figyelmet a belpolitikai botrány szerintük igazi tétéjre, nevezetesen arra, hogy a nyugdíjasok az ország szavazóképes lakosságának 31 százalékát képezik, létszámuk megközelíti a 6 milliót

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt több NATO-katona Afganisztánban

Meghalt a NATO-vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kilenc katonája, miután… Tovább olvasom