Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

A Prolactal beismerte felelősségét a fertőzött sajtért

A fertőzött osztrák sajtot készítő cég vasárnap elismerte, hogy hibát követett el a termelés és a minőségellenőrzés során.
Az eddig hét halálos áldozatot követelő élelmiszerfertőzést valószínűleg ganéjbogarak okozták. Az osztrák Prolactal sajtüzem vasárnapi bejelentése szerint a listeria baktériumfertőzést egy megváltoztatott baktériumkultúra okozhatta. Egy 2009 novemberében történt tévedés következtében az általánosan elfogadott védőkultúra helyett egy olyant használtak, amely nem nyújtott kellő védelmet a listeria ellen.

A végzetesnek bizonyult hibát a belső figyelmeztető- és ellenőrzőrendszernek jeleznie kellett volna. Magát a fertőzést a sajtüzembe egy nyitott ablakon keresztül bejutott ganéjbogarak okozhatták. Amikor tavaly ősszel felfedezték a bogarakat, azonnal fertőtlenítették és megtisztították a stájerországi Hartbergben lévő üzemet, az ablakot lezárták.

A feltételezések szerint azonban a fertőtlenítés nem volt tökéletes és visszamaradhatott az agresszív listeria baktériumból, amely különben addig ismeretlen volt Ausztriában. A fertőzött termékek fogyasztása hét emberéletet követelt, öt osztrák és két német halt meg a múlt év végén. A terméket januárban kivonták a forgalomból, amint a vizsgálatok bebizonyították az egyértelmű összefüggést a sajttermék és a fertőzés között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betiltják az alkoholt az iskolai évnyitó napján Lettországban

Tilos lesz alkoholt forgalmazni Lettországban a nyári szünet utáni első tanítási napon, mert az… Tovább olvasom