Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

A pénzügyminiszter alakíthat kormányt Montenegróban

Igor Luksic miniszterelnök-helyettest és pénzügyminisztert bízta meg az új montenegrói kormány megalakításával a köztársasági elnök.
A parlamenti pártok vezetőivel folytatott konzultációk után Filip Vujanovic államfő pénteken bejelentette, hogy Luksicot javasolja miniszterelnöknek. Megítélése szerint Luksicot szakmai pályafutása és az új kormányról alkotott elképzelései érdemessé teszik a tisztség betöltésére. Az eddigi miniszterelnök, Milo Djukanovic kedden mondott le, de a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) vezetői tisztségét megtartja.

"Most, hogy Montenegró stabil állam, és kilábalni látszik a válságból, most, hogy az Európai Unió kapujában és a NATO előszobájában áll, a körülmények adottak, hogy lemondjak a végrehajtó hatalomról" - mondta Djukanovic, aki maga is Igor Luksicot javasolta utódjául.

A 34 esztendős Luksic a jövő hét elején terjeszti a parlament elé kormányának névsorát. A jóváhagyáshoz nem fér kétség, ugyanis a DPS nagy többséggel rendelkezik a törvényhozásban.

A 49 éves Djukanovic két évtizede határozza meg országa politikai életét, s ezzel a leghosszabb ideje szolgáló politikus a Balkánon. Ötször választották kormányfővé, és az elnöki tisztséget is betöltötte. 2006-ban már lemondott egyszer, de 2008-ban újra hatalomra lépett. Uralma alatt függetlenedett Montenegró Szerbiától 2006-ban.

A 670 ezer lakosú balkáni ország a bűnözés és korrupció felszámolását célzó nyugati típusú intézkedések bevezetése után, másfél héttel ezelőtt vált európai uniós tagjelöltté.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-elnökség - Magyaros ruhákba öltözik Brüsszel jelképe, a Manneken Pis

Magyarország január elsején kezdődő európai uniós elnökségének tiszteletére a következő hat hónap… Tovább olvasom