Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

A nepáli földrengésnek 2500-nál is több áldozata van - fotók

Több, Nepálban tartózkodó magyarral továbbra sem tudta felvenni a kapcsolatot a konzuli szolgálat, ugyanakkor magyar halálos áldozatról vagy sérültről nem tudni.

Vasárnap

Meghaladta a kétezer-ötszázat a himalájai földrengés halálos áldozatainak száma vasárnapi nepáli és indiai hivatalos közlések szerint. Több, Nepálban tartózkodó magyarral továbbra sem tudta felvenni a kapcsolatot a konzuli szolgálat, ugyanakkor magyar halálos áldozatról vagy sérültről nem tudni.

Továbbra sem tudni magyar áldozatról az újdelhi magyar konzul szerint

Továbbra sem tudni magyar halálos áldozatról vagy sérültről a nepáli földrengéssel kapcsolatban - mondta Vajda Andrea, az újdelhi vezető magyar konzul az MTI-nek vasárnap reggel.


Hozzátette, hogy szombat óta nem tudtak kapcsolatot létesíteni a Nepálban tartózkodó magyarokkal.

A konzul megerősítette, hogy Katmanduban tartózkodik egy 15 fős turistacsoport. Ennek tagjai jól vannak, de egyelőre nem tudják elhagyni a nepáli fővárost, mert a repülőtér zárva van.

A csoport az eredeti tervek szerint szombaton utazott volna el Katmanduból.

A konzulátus további egy állampolgárról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve öt olyan személyről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik - mondta el Vajda Andrea.

Megemlítette azt is, hogy Nepálba évente 350-450 magyar turista érkezik.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint Nepálban legkevesebb 2430 ember életét oltotta ki a szombaton bekövetkezett természeti katasztrófa, Indiában és több másik környező országban pedig összesen 61 áldozatról tudni. Rajtuk kívül 18 ember vesztette életét a földrengés által kiváltott lavinában a Mount Everesten. A nepáli belügyminisztérium közlése szerint a sérültek száma több ezerre tehető.

Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az MTI-t vasárnap reggel arról tájékoztatta, hogy továbbra sem tudni magyar halálos áldozatról vagy sérültről. Ugyanakkor a konzul az M1 aktuális csatorna vasárnap kora délutáni híradójában arról is beszámolt, hogy egy, a katasztrófa idején Nepálban tartózkodó hétfős magyar turistacsoporttal még nem tudták felvenni a kapcsolatot. Nem tudtak továbbá elérni öt, huzamosabb ideje Nepálban tartózkodó magyar állampolgárt sem - közölte Vajda Andrea.

A földrengés idején Nepálban volt egy másik turistacsoport is, amely még nem tudta elhagyni az országot. Már becsekkoltak az Isztambulba tartó repülőjáratra, de a repteret az utórengések miatt még a gép felszállása előtt ismét lezárták - mondta Vajda Andrea.
Hozzátette: továbbra is próbálják felvenni a kapcsolatot azokkal a magyarokkal, akikről tudják, hogy Nepálban vannak, de egyelőre senkit nem kezelnek "bajba jutott magyar állampolgárként".

A 7,9-es erősségű szombati földrengés volt a legsúlyosabb ilyen katasztrófa Nepálban az utóbbi 81 évben. A kutatási és mentési munkálatok még zajlanak, ezért a hatóságok abból indulnak ki, hogy az áldozatok száma nem végleges. A rengés epicentruma Katmandutól mintegy nyolcvan kilométerre északnyugatra, Lamjung közelében volt. A térség nehezen megközelíthető, a falvakhoz vezető utakat sziklagörgetegek zárták el.
A szombati földmozgás óta több utórengés is volt. A legutóbbi, vasárnapi - az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint - 6,7-es erősségű volt. A rengés, amelyet a fővárosban, Katmanduban és annak 50 kilométeres környékén lehetett érezni, lavinák sorozatát idézte elő a Mount Everesten.

A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el, amelyek a legfrissebb adatok szerint legalább 18 halálos áldozatot követeltek a hegymászó alaptáborokban. Az alaptábor feletti 1-es és a 2-es számú táborban tartózkodó mintegy száz hegymászó mind biztonságban van - közölte vasárnap a nepáli hegymászószövetség elnöke. Ugyanakkor azt is elmondta, nehéz lesz lemenekíteni őket, mert a Khumbu-gleccseren az alaptáborba vezető utat eltorlaszolta a nagy erejű szombati földrengés előidézte lavina.

A nepáli idegenforgalmi hivatal becslése szerint összesen legalább ezer hegymászó - köztük négyszáz külföldi - volt az alaptáborokban vagy feljebb a szombati földrengés idején.

A nepáli főváros, Katmandu romba dőlt épületei között van az UNESCO világörökségi listáján szereplő, a 19. század első felében épült, 9 emeletes Darahara-torony. Megrongálódott több másik világörökségi helyszín, számos buddhista és hindu szenthely, régi palota is.

A természeti csapás által súlyosan érintett Katmandu-völgy az ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja, ahol mintegy 130 fontos történelmi emlék, hindu és buddhista zarándokhely található.

Szombat

A 7,9-es erősségű földrengése károkat okozott a szomszédos Indiában, Bangladesben és Kínában is. Indiában 36, Kínában 12, Bangladesben pedig négy ember halt meg a földrengés következtében.

A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten lavinát indított el a heves földmozgás: a csúcsra vezető déli mászóútvonalon, a Khumbu-gleccser és az alaptábor közötti részen söpört át a lavina. Egyes források szerint 18, más források szerint 10 hegymászó halt meg. Az alaptábor egy részét betemette a lavina.

A Nepálban több mint 80 éve legnagyobb, 7,9-es erősségű földrengése károkat okozott a szomszédos Indiában és Bangladesben is. Középpontja Katmandutól 80 északnyugatra volt, 10-11 kilométer mélységben, ami geológiai értelemben sekélynek számít. A földmozgás pár perccel dél előtt kezdődött a sűrűn lakott Katmandu-völgyben, és több percen át tartott. Érezni lehetett Pakisztánban, Lahor környékén is. Egy órával később egy 6,6 fokozatú utórengés történt, amelyet további, kisebb rengések követtek. Szakértők szerint minél sekélyebb a rengés, annál pusztítóbb a hatása.

Földrengés Nepálban

Katmanduban a pánikba esett lakosok az utcákra rohantak, miközben házak, falak, tornyok omlottak le körülöttük. A megsemmisült épületek között van a város egyik jelképe, egy híres torony, a kilencszintes Darahara, amelyet az 1800-as években (1832) építettek őrtoronynak, és az UNESCO által elismert műemlék. Majdnem teljesen összedőlt, csak egy csonk maradt belőle, és félő, hogy a romok alatt emberek vannak, mert turisták rendszeresen felkeresték kilátóhelyként. A mentés folyik.

Sebesültek fekszenek a földön egy kórház előtt Katmanduban 2015. április 25-én, miután a térségben 7,9-es erősségű földrengés pusztított. Az Egyesült Államok földtani intézetének mérései szerint a rengés középpontja Katmandutól 80 északnyugatra volt, a fészke pedig mindössze 2 kilométeres mélységben. (MTI/EPA/Narendra Sreszta)

A televíziós felvételeken látni, hogy a megtelt kórházak körül, az utcákon is kezelik a sérülteket, az emberek pedig igyekszenek eltakarítani a romokat a mentők útjából. Néhol letakart holttestek is láthatók. Sokan nem mernek hazatérni, mert félnek, hogy az ő lakóházuk is összeomlik.

A rengés a hegyvidéki ország majdnem teljes területére kiterjedt, de a hírközlés megszakadása miatt vidékről még nem érkeztek átfogó jelentések. Az ország nagy részétől teljesen el vagyunk vágva - mondta a katasztrófaelhárítás egyik illetékese. Katmandu repülőterét pár órára lezárták, de már ismét működik. Az országban mintegy 300 ezer külföldi turista van.

Nepálban 1934-ben volt hasonló erejű földrengés, amely 8500 embert ölt meg, és romba döntötte a Katmandu-völgy városait.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Putyin az észak-kaukázusi terrorizmus támogatásával vádolta meg az Egyesült Államokat

Vlagyimir Putyin erről egy róla készített filmben beszélt, amelyet a Rosszija 1 állami televíziós csatorna sugárzott vasárnap. Tovább olvasom