Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

A német tejbojkott már 50 millió eurós kárt okozott

Németország - Szerdán már 9. napja folytatódik a németországi állattartók tejszállítási bojkottja. Eberhard Hetzner a Tejipari Szövetség vezetője szerint eddig 50 millió eurós (12,5 milliárd forint) kár érte a tejfeldolgozó üzemeket.
Meghatározatlan ideig folytatják tejszállítási sztrájkjukat a német gazdák - hangzott el szerdán Berlinben. A múlt kedd óta tartó bojkott miatt a 110 németországi nagy tejfeldolgozó üzem közel fele nem kapott alapanyag utánpótlást. Egyes gyárakban már leállt a termelés, mert a haragos parasztok blokáddal gátolták meg, hogy néhány tehenészetből mégis tejet fuvarozzanak a gyárakba. A Német Paraszt Szövetség továbbra is elfogadhatatlannak tartja, hogy a tej literenkénti beszállítási ára csak 27-35 eurócent (68-88 forint). A mezőgazdasági érdekérvényesítő szervezet minimum 40 centet (100 forint) követel a tej literjéért.

Eberhard Hetzner a Tejipari Szövetség vezetője a legnagyobb példányszámú német napilap a Bild szerdai számában 50 millió eurós (12,5 milliárd forint) anyagi veszteségről beszélt a kilencedik napja tartó bojkott kapcsán. A szakember szerint nehezíti a tárgyalásokat, hogy az állattartók és a tejüzemek, illetve a a gyárak és a kereskedések között érvényben lévő tarifaszerződések "megnyitását" tenné szükségessé, hogy feljebb lehessen srófolni a felvásárlási és a bolti árat. A gazdák elsősorban az energiaárak, például a dízelüzemanyag 2008-as ugrásszerű drágulásával indokolják, hogy már veszteséges a tehéntartás. Horst Seehofer német szövetségi agrár és fogyasztóvédelmi miniszter e héten ismét jogosnak nevezte a parasztok békés bojkottját. A berlini kormánytag hangsúlyozta a méltányos tejfelvásárlási ár fontosságát: máskülönben ellehetetlenülne a németországi haszonállattartás, és - akárcsak az energiahordozók esetében - importfüggővé válna az Európai Unió legnépesebb állama. Tejipari termékekből egyelőre csak szorványosan van hiány Németországban, de a bojkott elhúzódása esetén a jövő héten már kiürülhetnek a boltok hűtőpultjai.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A klóros amerikai csirkék importját ellenzi az EU

EU - Az Európai Unió 27 tagállamából 26 ellenzi, hogy felfüggesszék a klóroldattal kezelt amerikai… Tovább olvasom