Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

A német kormány a klímakatasztrófára figyelmeztet

A nemzetközi klímakonferencia esetleges kudarcának veszélyére figyelmeztetett vasárnap a német kormány.
Norbert Röttgen környezetvédelmi miniszter a 192 résztvevő országhoz intézett felhívásában hangsúlyozta: "Ha mindent úgy csinálunk, mint eddig, a Földön nem lesz lehetséges az eddigi élet." A miniszter szerint amennyiben tovább növekszik a széndioxid-kibocsátás, a klímaváltozás felmérhetetlen természeti katasztrófákat okozhat. A gleccserek elolvadnak, és egész szigetek süllyednek el az óceánban. Másrészt felgyorsulhat a sivatagok képződése, erősödhet a szárazság, mindez pedig beláthatatlan menekülési drámákhoz vezethet - vázolta a legsötétebb forgatókönyvet Norbert Röttgen.

A német kormány környezetvédelmi minisztere a hétfőn kezdődő koppenhágai konferencia kapcsán minimális célkitűzésként fogalmazta meg annak a megállapodásnak az elérését, amely előirányozza, hogy az általános felmelegedés ne haladja meg 2 Celsius fokot. Röttgen szerint amennyiben a koppenhágai konferencia záródokumentuma nem tartalmazza ezt a közös célkitűzést, az a klímacsúcs egyértelmű kudarcát jelenti majd. A miniszter fontosnak nevezte a gazdasági növekedést, de utalt arra: ezt a növekedést mindenképp az energiafogyasztás csökkentésével, a káros anyagok kibocsátásnak mérséklésével kell elérni.

A német kormány nevében Röttgen üdvözölte, hogy Barack Obama részt vesz a koppenhágai csúcs záró szakaszában. Megítélése szerint ez azt jelzi, hogy az elnök érdekelt a csúcs sikerében. Az európai szövetségesek - köztük Németország - azt várják az Egyesült Államoktól, hogy vállaljon vezető szerepet a környezetvédelmi erőfeszítésekben - fogalmazott a német miniszter, úgy vélekedve: Ha Amerika Koppenhágában nem tesz eleget ezeknek az elvárásoknak, tartósan elveszítheti technológiai vezető pozícióját a világon. A miniszterhez hasonlóan a koppenhágai csúcs kudarcától óvott az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) igazgatója is. A német Achim Steiner egy interjúban felhívta a figyelmet: a kudarc drámai gazdasági következményekkel is fenyeget.

Steiner szerint több száz millió euró sorsa forog kockán, a gazdaság ugyanis egyelőre kivár. Ha Koppenhágában nem sikerül megállapodást elérni, az bénítóan hat majd több gazdasági szektorra és mindenekelőtt a beruházásokra - figyelmeztetett az igazgató, hozzátéve ugyanakkor: a siker épp az ellenkező hatást válthatja ki, és a különböző konjunkturális intézkedések révén hozzájárulhat a gazdasági, illetve pénzügyi válság leküzdéséhez. Achim Steiner hangsúlyozta: a dán fővárosban mindenképp megállapodást kell elérni a környezetet károsító üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről. Az igazgató szerint a széndioxid-kibocsátást 2050-ig a felével kell csökkenteni.

Csakis így lehet megakadályozni azt, hogy az általános felmelegedést az évszázad végéig 2 Celsius fokra korlátozzák - tette hozzá. Németország számára a hétfőn kezdődő klímacsúcs egyben otthoni kihívást is jelent. Peter Ramsauer közlekedési miniszter ennek keretében a többi között a német autóipart figyelmeztette a környezetvédő beruházások szükségességére és ennek kapcsán az elektromos meghajtású autók kifejlesztésének meggyorsítására. Berlini értesülések szerint Angela Merkel kancellár - Obama amerikai elnökhöz hasonlóan - szintén a csúcs zárószakaszára érkezik Koppenhágába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött az elnökválasztás Bolíviában

Szigorú biztonsági óvintézkedésekkel kezdődött meg vasárnap Bolíviában az elnökválasztás. Tovább olvasom