Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

A madárvédelem miatt figyelmeztették Magyarországot

Természetvédelem - Az Európai Bizottság utolsó írásbeli figyelmeztetést küldte el Magyarországnak a madárvédelmi jogszabályok kapcsán.

Az Európai Bizottság utolsó írásbeli figyelmeztetést küld Magyarországnak, mert az nem hozta meg a vadon élő madarak védelmével kapcsolatos európai uniós környezetvédelmi jogszabályok végrehajtásához szükséges nemzeti intézkedéseket.

Stavros Dimas környezetvédelmi biztos elmondta: „Kontinensünk biodiverzitásának védelme a tagállamok elsődleges fontosságú feladata. A természetvédelemmel kapcsolatos európai jogszabályok kidolgozása során mindig szem előtt tartottuk a jövőt: az állatok és az élőhelyek védelme érdekében kidolgozott irányelvek végrehajtásával a tagállamok a jövő gazdaságát védik."

A Bizottság utolsó írásbeli figyelmeztetést küld Magyarországnak a vadon élő madarak védelméről szóló irányelv alkalmazásában tapasztalható hiányosságok miatt. Az irányelv értelmében a tagállamok kötelesek betiltani a vadon élő madarakat veszélyeztető tevékenységeket. Magyarország azonban az irányelv több cikkét nem ültette át megfelelően a nemzeti jogba.

A Bizottság az első figyelmeztető levelet 2006 áprilisában küldte el. A Magyarország által 2006-ban és 2007-ben elküldött válaszok arra engednek következtetni, hogy a felmerült kérdések közül többet jogszabályok elfogadásával sikeresen kezeltek, de egy sor probléma esetében ez még várat magára. Az irányelv nemzeti jogba még nem megfelelően átültetett cikkei a tojások természetből való begyűjtésével és egyes fajok vadászatának tilalmára vonatkozó különleges rendelkezésekkel kapcsolatosak. Ezen túlmenően az erdei szalonka (Scolopax rusticola) vadászatával kapcsolatban a magyar jogszabályok nem felelnek meg a vadon élő madarak védelméről szóló irányelvnek, mert az ezekben meghatározott vadászati idény átfedésben van e fajok szaporodási, fiókanevelési és vonulási időszakával.

Forrás:

Olvasóink írták

  • 2. hanyistók 2008. április 08. 20:19
    „Csatlakozom "joy" írásához annyival,hogy tudok olyan esetről
    "tisztelt" eu-s olasz vadászok egy búcsú járóhely templomának ablakát lőtékbe a mellete lévő Kálvária kert kerítésről lőtékle a vakolatot a falu közepén az iskola ellöt iskolából haza induló gyerekekre irányítva ürítették a vadászfegyvereiket.”
  • 1. joy 2008. április 08. 14:18
    „Az fel sem tűnik a @fej brüsszeli bürokratáknak, hogy míg EUrópában madárfajok kerültek a kipusztulás szélére, addig nálunk remekül él-virul minden populációjuk, sőt még a /legkevésbbé sem tisztelt/ EUrópai vadászok, és madárrabló orvvadászok is ide járnak tömegével madárgyilkolászni-rabolni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita az olimpiai láng körül

Az olimpiai láng világútjának lefújását vette fontolóra kedden a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Tovább olvasom