Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

A hajtómű meghibásodása miatt zuhant le az utasszállító

Oroszország - Az orosz hatóságok szerint valószínűleg a hajtóművek hibája okozhatta az orosz utasszállító repülőgép vasárnapi tragédiáját.
Az orosz közlekedésügyi miniszter, Igor Levitin közölte: semmiféle adat nem utal arra, hogy az utasszállító terrortámadás célpontjává vált volna - vagy arra, hogy a gép esetleg már a levegőben felrobbant volna. A Moszkvából indult Boeing 737-500 típusú gép vasárnap hajnalban az Ural-hegységben fekvő Perm városánál leszállás közben, 1100-1800 méteres magasság között kigyulladt és lezuhant. A szerencsétlenséget a gép fedélzetén utazó 88 ember közül senki nem élte túl. A gép fekete dobozát megtalálták, de adatait még nem dolgozták fel.

Alexander Bastrykin azt mondta az orosz hírügynökségnek: a balesetet technikai hiba, valamint a jobb hajtómű kigyulladása okozta.

Korábban

Az első közlések szerint a repülőn csak orosz állampolgárok utaztak, később kiderült, hogy 21 külföldi is volt a gépen. Magyar áldozat nincs. A gép kényszerleszállás közben, 1800 méterről csapódott a földbe, darabjai négyezer négyzetméteren szóródtak szét.

Az Aeroflot orosz légitársaság közlése szerint egyik leányvállalata, az Aeroflot-Nord üzemeltette a szerencsétlenül járt 821-es számú, Moszkvából Permbe tartó járatot. Irina Danyenberg, az Aeroflot szóvivője egy televíziós hírműsorban közölte, hogy 82 utas, köztük hét gyermek, valamint hatfős személyzet volt a Boeing-737-es típusú repülőgépen.

Az orosz hatóságok először azt közölték, hogy az utasok között nem volt külföldi állampolgár. Időközben azonban kiderült, hogy a fedélzeten tartózkodók közül minden negyedik, összesen 21 utas, külföldi volt. Az utasok között kilenc azeri, öt ukrán, és egy-egy amerikai, francia, török, svájci, német, olasz és lett állampolgár is volt. Magyar áldozata nincs a szerencsétlenségnek.

Az Aeroflot utasszállító repülőgépe 1800 méterről csapódott a földbe
Az Aeroflot utasszállító repülőgépe 1800 méterről csapódott a földbe

Irina Andrianova, a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó orosz minisztérium szóvivője korábban azt mondta, hogy a géppel 82 utas és ötfős legénység utazott. Vlagyimir Markin, az orosz főügyészség mellett működő nyomozati bizottság képviselője viszont 83 utasról és ötfős legénységről beszélt.

A Boeing közép-európai idő szerint szombat este 23 óra 10 perckor szállt fel a moszkvai Seremetyjevo-1 repülőtérről, s két óra múlva, leszállás közben szakadt meg a kapcsolat a repülő és az irányító torony között. A gép ekkor 1800 méteres magasságban repült. A repülőgép Perm határán, lakatlan területre zuhant, majd felrobbant és kigyulladt. A roncsokat megtalálták, és a tűzoltók lokalizálták a tüzet.

Helyi források közlése szerint a repülőgép kényszerleszállást próbált meg végrehajtani. A becsapódás következtében ötszáz méter hosszúságban megrongálódott a transzszibériai vasútvonal, amelynek az 1436-os kilométerénél fekszik Perm. A repülő roncsai négyezer négyzetméternyi területen szóródtak szét.

Andrianova korábban arról számolt be, hogy az előzetes adatok szerint a földön senki nem sérült meg, és anyagi károk sem keletkeztek. Szergej Sojgu, a polgári védelmi ügyekben, a rendkívüli helyzetekben és az elemi csapások következményeinek felszámolásában illetékes miniszter tájékoztatta a katasztrófáról Dmitrij Medvegyev elnököt, aki azonnal a helyszínre küldte Igor Levityin közlekedési minisztert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 vor 12 - Demonstráció Ausztriában

Ausztria - "5 perccel 12 előtt" címmel tiltakozó rendezvényt tartanak vasárnap az ausztriai… Tovább olvasom