Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Közös német-palesztin kormánybizottságot állítottak fel

A nyugati országok közül elsőként Németország közös kormánybizottságot hozott létre a Palesztin Hatósággal.

Az együttműködés új formáját jelentő közös bizottság kedden Berlinben tartotta alakuló ülését Szálem Fajjád palesztin miniszterelnök és Guido Westerwelle német külügyminiszter vezetésével.

A testület - amelynek munkájában a jövőben az együttműködésért felelős miniszterek vesznek részt - évente egyszer, felváltva Berlinben, illetve Rámalláhban ülésezik majd.

Berlini diplomáciai források szerint a kormánybizottság felállításával Németország jelezni kívánta a Palesztin Hatóság, illetve a palesztin kormány felértékelésének a szándékát. Egyben - mint az idézett források közölték - alá akarta húzni azt a Közel-Kelettel kapcsolatos fő külpolitikai törekvését, amelynek középpontjában az úgynevezett kétállami megoldás, azaz Izrael, illetve az önálló palesztin állam egymás mellett létezése áll. Angela Merkel kancellár az elmúlt időszakban többször is hangsúlyozta, hogy Németország számára az Izraellel való együttműködés, illetve Izrael állam biztonsága alapvető fontosságú, ugyanakkor állást foglalt az önálló palesztin állam létrehozása mellett is.

Ez utóbbit erősítette meg az alakuló ülésen Westerwelle külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy Németország támogatni kívánja Szálem Fajjád miniszterelnök kétéves tervét a palesztin állami struktúrák felállítására.

A berlini kormány a Palesztin Hatóság egyik legfőbb pénzügyi támogatója. Westerwelle szerint a német kormány segíteni kívánja a palesztin rendőrség megerősítését, a német vállalati beruházások intézményes feltételeinek a megteremtését és a többi között a Gázai övezet energiaellátásának a biztosítását.

A külügyminiszter leszögezte azt is: egy működőképes palesztin állam a Németország, illetve a nemzetközi közösség által sürgetett kétállami megoldás előfeltételét jelenti.

Az idézett források szerint Szálem Fajjádot Berlinben nemcsak megbízható partnernek, de Mahmúd Abbász elnök lehetséges utódának tekintik a Palesztin Hatóság élén.

Olvasóink írták

  • 1. meir 2010. május 19. 16:43
    „Ajjjjjjveeeee!
    mar csak ez hianyzott!!!
    A Reichstag beleszolna a Zsido allam belugyeibe!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivégzett a Hamász három embert a Gázai övezetben

Kivégzett három embert kedden a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász - közölte a palesztin… Tovább olvasom