Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

64 millió dollárral válaszolt Bloomberg a Tiszta Energia nevű környezetvédelmi program visszavonására

64 millió dollárral válaszolt Bloomberg a Tiszta Energia nevű környezetvédelmi program visszavonásáraFotó: Brendan Smialowski/AFP/Getty Images
New York volt polgármestere a "A szénenergián túl" nevű kampányt kívánja finanszírozni.
Michael Bloomberg New York volt polgármestere, milliárdos üzletember szerdán bejelentette: 64 millió dollárt adományoz környezetvédő szervezeteknek.

A milliárdos egy nappal azután jelentette be döntését, hogy a Trump-kormány nevében a környezetvédelmi hivatal (EPA) vezetője, Scott Pruitt aláírta az előző elnök, Barack Obama által 2015-ben életre hívott, Tiszta Energia nevű környezetvédelmi program visszavonását, amely a többi között a szénerőművek és a szénbányák bezárását, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését írta elő a globális felmelegedés esetleges enyhítése érdekében.

Bloomberg szerdán a Washingtonban tartott sajtótájékoztatón hibának nevezte a Trump-kormány döntését, és leszögezte, hogy Washington támogatása nélkül is folytatható a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. Adományával éppen az ezt a célt szolgáló, "A szénenergián túl" nevű kampányt kívánja finanszírozni. A programot a Sierra Klub nevű környezetvédelmi civil szervezet indította, még 2011-ben.

Bloomberg, aki az ENSZ klímaügyi különmegbízottja is, sajtóértekezletén emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokban 2011 óta 259 szénerőművet bezártak vagy előkészítették a bezárásukat, s szintén 2011 óta a szén miatti szennyeződés okozta halálesetek száma évente 13 ezerről körülbelül 7500-ra csökkent. A milliárdos hangsúlyozta, hogy a széniparban megszűnt munkahelyek "nem térnek vissza", és szerinte a jelenlegi kormányzat "hamis ígéretekkel hamis reményeket" kelt.

Az Egyesült Államok Kína mögött a második legnagyobb kibocsátója az üvegházhatást kiváltó - és tudósok szerint a globális felmelegedéshez hozzájáruló - gázoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merő képzelgés Trump szerint az NBC értesülése

Az NBC televízió szerint Donald Trump amerikai elnök a nyáron az Egyesült Államok nukleáris fegyverzetének erőteljes növelését vetette fel. Tovább olvasom