Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

30 ezren börtönben - per nélkül, terror alatt

Az Amnesty International (AI) emberi jogi szervezet szerint Irakban 30 ezer embert tartanak börtönben hivatalos per nélkül, és egyes esetekben kínzással igyekeznek vallomást kicsikarni belőlük.

"Az iraki biztonsági erők rendszeresen megsértik a letartóztatottak jogait, és mindezt teljes büntetlenséggel teszik... A helyzetért részben az amerikai haderő is felelős" - írta vasárnap kiadott jelentésében a londoni székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet.

Az "Új rend, változatlan bánásmód" című, 56 oldalas jelentésben az AI több száz esetet közöl részletesen az önkényes, egyes esetekben több éve húzódó letartóztatásokról, a kínzásokról és az eltűnésekről.

Az amerikai haderő felelősségét a szervezet abban látja, hogy a kivonulás határidejének közeledtekor ezrével adtak át letartóztatott embereket az iraki hatóságoknak anélkül, hogy garanciát kaptak volna az iraki hatóságoktól a méltányos bánásmódra. "A foglyok jogainak tiszteletben tartása területén az amerikaiak maguk is rossz teljesítményt mutattak fel" - írta az Amnesty International közel-keleti igazgatója, Malcolm Smart.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2010. szeptember 20. 06:07
  „Az a valódi terror(terrorista) amikor a kéj eluralkodik a kapzsiság felett és kizsákmányolja (legyilkolja) a védtelen békés emberiséget.Aki ez ellen védekezik az meg hazafi és nem terrorista.”
 • 3. meir 2010. szeptember 16. 17:58
  „Lone-Wolf!
  igy igaz!
  ha eddig meg valaki nem tudna,; Amnesty International Penzel segiti az olyan Terrorista szervezeteket mint a Hamas,az Islam Djihad,a Hisb´allah,a Brigad Martyr al-Aksa,a colombiai Farc,stb-stb!!”
 • 2. Lone_wolf.. 2010. szeptember 15. 23:23
  „Ha az Amnestyn múlna minden bűnöző szabadon futkosna.”
 • 1. janika 2010. szeptember 15. 06:26
  „Amerikai minta a betanítás?- avagy Guantánamo a minta?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vártnál gyorsabban erősödött az Igor hurrikán

Vasárnap már 4-es kategóriájúra erősödött az Igor hurrikán, amely pár órával korábban még a… Tovább olvasom