Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

2020-ra jósolják a katasztrófát klímakutatók

Klímakutatók szerint az emberiségnek gyorsan kell cselekednie, mert már csak 2020-ig van idő egy visszafordíthatatlan környezetvédelmi katasztrófa elhárítására.
Mindenekelőtt ezt hangsúlyozza az ENSZ, készülő újabb környezetvédelmi jelentése, amelynek részleteit a Financial Times Deutschland csütörtökön ismertette. A tekintélyes német üzleti és politikai napilap által közölt beszámoló szerint amennyiben a következő években nem történik meg a környezetet kímélő, hatékonyabb technológiák bevezetése, olyan katasztrófa következhet be, amelynek hatásai valóban felmérhetetlenek.

A jelentés mindenekelőtt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának rendkívül gyors csökkentését sürgeti. Ennek kapcsán utal arra, hogy az általános felmelegedés következtében a sarkvidéki jégpajzsok további olvadása és az óceánok vízszintjének folytatódó emelkedése várható. Mindez pedig beláthatatlan méretű áradásokhoz vezethet.

A beszámoló készítői a várható katasztrófa elhárítása érdekében intézkedések egész sorát javasolják. Ezek közé tartozik egyebek között a bioüzemanyagok fokozottabb alkalmazása, továbbá az atomenergia átfogó hasznosítása. Számos ajánlott intézkedés a mezőgazdasági termelésre vonatkozik, mindenekelőtt olyan termelési eljárások alkalmazásának szükségességére utalva, amelyek során kevesebb, a környezetnek rendkívüli mértékben ártó metángáz szabadul fel.

A lap szerint az ENSZ illetékes hatóságai az új jelentést a napokban hozzák nyilvánosságra, annak részletei azonban már előzetesen az újság birtokába jutottak. Ebből pedig feketén-fehéren kiderül, hogy az emberiségnek "még maximum tizennégy éve van" a katasztrófa elhárítására - emelte ki a tekintélyes német újság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonták a verespataki aranybánya kitermelési engedélyét

Váratlan fordulat állt be az évek óta rengeteg vihart, botrányt és tiltakozást kiváltó verespataki… Tovább olvasom