Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

13 éve volt a Vihar - Horvát ünnep és szerb gyász

Hétfőn emlékeznek meg a 13 évvel ezelőtti Vihar fedőnevű horvát hadműveletről, amely során a horvát hadsereg és rendőrség, valamint a boszniai horvát haderő felszabadította Baniját, Likát, Kordunt és Észak-Dalmáciát. Az akció 1995. augusztus 4-én kezdődött, másnap már a horvát erők bevonultak az elhagyott Kninbe, ahonnan csaknem kétszázezer szerb menekült el. Horvátországban ünnep a mai nap, Szerbiában viszont gyászos a megemlékezés.
Még ma sem tudják, hogy hányan estek el a Viharban. A Veritas dokumentációs-tájékoztatási központ kimutatása szerint több mint 1900 szerb halt meg vagy tűnt el, a horvátországi Helsinki-bizottság ugyanakkor azt állítja, hogy összesen 700 civil esett a hadműveletek áldozatául.

A horvát tisztségviselők a győzelem és a haza hálaadásának napján a zágrábi Mirogoj temetőben koszorúztak a kormány és a parlament nevében. Stjepan Mesic horvát államfő beszédében kijelentette: Borisz Tadics szerb elnöknek figyelembe kell vennie, hogy a szerbek horvátországi lázadását Belgrádból kezdeményezték - és azt is tudnia kell, hogy ő, mármint Mesic, államfőként bocsánatot kért a nemzettársai által elkövetett bűncselekményekért. Emlékeztetett azonban, hogy a Szerbiából érkező önkénteseket és tankokat virággal díszítették fel, most pedig a Vihart úgy siratják, mint a nemzetet ért nagy bánatot és szerencsétlenséget, és bocsánatkérést követelnek Horvátországtól "a szerb történelem legnagyobb etnikai tisztogatásáért".

Az elmenekült kétszázezer szerbből eddig mindössze 72 ezer tért vissza horvátországi otthonába, jórészt öregek. A többiek főleg két okból nem hagyják el Szerbiát. Az egyik a titkosított vádiratok, a másik a lakhatási jog elvesztése. A horvátországi szerbek nem tudják, hogy vádat emeltek-e ellenük háborús bűncselekményekért. Aki úgy véli, hogy lehetne rá ok, nem mer hazatérni. Mintegy négyezer ilyen titkos vádirat készült, és ennek csak elenyésző része vonatkozik horvát nemzetiségűekre. Az idén féltucat letartóztatás történt a hazatérő vagy átutazó szerbek körében. Akik pedig annak idején az úgynevezett társadalmi lakásokban éltek, elvesztették lakójogukat, tehát ezeknek gyakorlatilag nincs hova hazatérniük.

A Szerbiában élő horvátországi szerb menekültek jó része már beilleszkedett, ám egy része még mindig igen nehéz körülmények között él.

Olvasóink írták

  • 2. kevin 2008. október 28. 16:49
    „EZ IGY VAN A SZERBEKET NEM LEHET SAJNALNI.EN IS LATTAM KEPEKET AHOGY VAJDASAGI MAGYAROKAT VEGEZNEK KI.A HABORUS BUNOSOKET PEDIG MIHAMARABB EL KELL KAPNI.”
  • 1. lehelke 2008. augusztus 04. 16:46
    „verje meg az ISTEN a szerbeket oroke !! A MAGYAROKAT IS KINYIRTAK A VAJADASAGBAN!! 50 000 MAGYART NYIRTAK KI ES NEM IS AKAR HOGYAN !! EN LATTAM ROLA KEPEKET !! UGYANEZT KIVANOM VISZONT NEKEIK ES A SZLOVAK ,ROMAN FATTYUKNAK IS !! AMI KESIK NEM MULLIK !!! A KURMANY ,AMI PERSZE NINCS, MELYEN HALLGAT !! A MAGYAR NEMZETNEK MAR REGOTA NEMZETVESZTO,HAZAARULO,MAGYAR ELLENES ELOSKODO KURMANYA VAN !!!MEDDIG TURJUK OKET ! MINDEN PERC SZAMIT !! MINNEL TOVABB TURUNK, ANNAL TOBB KART OKOZNAK A MAGYAR NEMZETNEK ES A KORNYEZO ORSZAGOK JOT ROHOGNEK RAJTUNK !! EBRESZTO !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katonák olasz nagyvárosokban

Olaszország - Az olasz hatóságok hétfőn háromezer katonát vezényeltek a fontosabb városokba - írta… Tovább olvasom