Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Tolkien csodálatos meséje - kritika

"A történet beteljesedése akár egy igazi görög dráma, de még Shakespeare is csettintene, ha látná, ahogy Túrin és húga Nienor szenvedésen és gyalázaton át, végül szerelembe esnek egymás iránt, majd a végzetükbe menekülnek."
Izgalmas és magával ragadó olvasmány J. R. R. Tolkien Húrin gyermekei című regénye, s még a magyar rajongók is elégedettek lehetnek, hiszen alig egy évet kellett várni a fordításra.

A szív nyugszik, amikor a kéz a lapok közé csap; a szem halad a sorokon, csodálatos mesevilágot tár fel az agynak. Szenvedélyes történet, vérbeli dráma az elsőtől az utolsó betűig. Mondhatni: ahogy Tolkientől megszoktuk A Gyűrűk Urában, A hobbitban, A szilmarillokban vagy egy-egy mesében, mítoszban.

Húrin gyermekeinek a sorsa A Gyűrűk Ura ideje előtt hatezer évvel veszi kezdetét, éri el tetőpontját, és teljesedik be. A sötét hatalmú Morgoth átkot szór Húrin két utódjára.

J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei
Szerk.: Christopher Tolkien
Európa, 2008

A történet beteljesedése akár egy igazi görög dráma, de még Shakespeare is csettintene, ha látná, ahogy Túrin és húga Nienor szenvedésen és gyalázaton át, végül szerelembe esnek egymás iránt, majd a végzetükbe menekülnek. Mintha kéz a kézben járna az átok a sorssal és a végzettel. Szomorú regény, mégis minden mondata és szereplője megragadó. Hiába vereség, hiába a már említett görögöktől vett véletlen, amely minden eldönt, a legnemesebb szándék, tettek és a hősök erényei egyben a hősök ereje is. S ott a tanulság, a mese megmásíthatatlan ismertetője - hiába pusztul a jó - a gonosz elvész, a sötétség nem uralkodhat örökké.

A Húrin gyermekei 250 oldalából ötvenben Tolkien fia abban segít, hogy tökéletesen eligazodjunk apja írói világában. Az előszóban és a bevezetőben megismerjük a kort, s néhány fontos előzményt (térképet is kapunk). A kötet végén előbb családfák segítenek az szálak kibogozásában, majd a jegyzetekben szinte az egész mondakör feltárul. Választ kapunk arra is, hogyan lett Tolkien töredékeiből hosszas munka után regény, végül pedig a névjegyzéket lapozgatva valamennyi szereplővel egy csokorban találkozhatunk.

Tolkien(ek) utolsó alkotását méltán nevezhetjük remekműnek.


Könyvkritika rovatunk támogatója:

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VIII. Könyvszalon - A részletek

Győr - A Győri Könyvszalon egyik legszebb pillanata, amikor átnyújtják az életműdíjat. Tovább olvasom