Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Könyvheti nyitány Fertőszentmiklóson Rakovszky Zsuzsával

Rakovszky Zsuzsa író volt a vendége az Ünnepi Könyvhét megyei megnyitójának Fertőszentmiklóson szerda délután.


Az ünnepi könyvhét megyei programsorozatát Fertőszentmiklóson dr. Horváth József, a megyei könyvtár igazgatója nyitotta meg.

Horváth Tibor, fertőszentmiklósi polgármester köszönetet mondott, hogy a város nyithatta meg a 81. Ünnepi Könyvhét megyei rendezvényét. A városvezető igaz értéknek nevezte a kézbe fogott, írott papírt, s mint hangsúlyozta, a mai nap is példa, hogy még inkább erősödjön a könyvhöz és az irodalomhoz való kötődés.

A fertőszentmiklósi művelődési házban a polgármester köszöntőjében kiemelte, a könyvhöz, az olvasáshoz való kötődés a mindennapok szintjén varázsolja ünneppé hétköznapjainkat.Dr. Horváth József, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár igazgatója megnyitójában arról szólt: valóban hagyomány, hogy évente más-más helyszín ad otthon a könyvhét megyei nyitányának, s ezúttal a megye egyik legújabb városa a házigazdája a jeles eseménynek.

Dr. Horváth József levéltári kutatómunkája kapcsán utalt arra, Fertőszentmiklós és térsége már a XVII. században is kitűnt az oktatás és a kultúra  igényével. Az igazgató felidézte a fertőszentmiklósi írói hagyományokat, kiemelve, hogy számos poéta és prózaíró indult útjára e vidékről: "olyan településről indulhattak, amely több jeles embert is adott az országnak."
A jelenről szólva kifejtette, a 81. könyvhét is őrzi az egykori kezdeményező, Supka Géza író elgondolását, hogy az alkalom a kortárs irodalom ünnepe legyen. "Szakítsunk több időt az olvasásra, művelődésre" - zárta szavait Dr. Horváth József.

Ünnepi Könyvhét megyei megnyitója - Fertőszentmiklós

A megnyitót követően Rakovszy Zsuzsa íróval Both Balázs beszélgetett Kossuth-díjról, a kezdetekről, a költőre jellemző erős képalkotásról, műfordításról, emberismeretről és az írónő novelláiról. A könyvbarátok Rakovszky Zsuzsától megtudhatták, hogy nemrégiben fejezte be, a 19. században élt írónő életének egy részét feldolgozó regényét.

Az ünnepi eseményen a Fertőszentmiklósi Pedagógus Női Kar is közreműködött.

A városi könyvtárban gyermekrajzokból és -írásokból nyílt kiállítás.

Olvasóink írták

  • 1. Lobbo71 2010. június 04. 06:56
    „Hogy lehet ilyen homályos, szar képet kirakni? A fotóst remélem már kirúgták.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi Könyvhét - Tizenkét kötet a Kossuth Kiadótól

A Kossuth Kiadó rövidesen indítja multimediaplaza.com elnevezésű internetes letöltőközpontját. Tovább olvasom