Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Interjú Dragomán Györggyel

Dragomán GyörgyA fehér király című könyvében egy kiskamasz szemén keresztül mutatja be a Ceausescu-rezsim tragikusan embert próbáló időszakát. A szerzőt a könyvünnep kapcsán szólítottuk meg.
2011. június 2-án, csütörtökön kezdődik Győrben az Ünnepi Könyvhét és Gyermekkönyvnapok, ahol neves szerzőkkel találkozhatnak a győriek (a teljes program letölthető innen: www.gevk.hu).

Többek között itt lesz Dragomán György is, aki A fehér király című könyvében egy kiskamasz szemén keresztül mutatja be a Ceausescu-rezsim tragikusan embert próbáló időszakát. A szerzőt a közeledő könyvünnep kapcsán szólítottuk meg.

Kedves György, mi a kedvenc könyve, és miért?

Az életem tele van fontos könyvekkel, olyanokkal amelyek elolvasása után egy kicsit másképp láttam a világot is és az írói mesterséget is. Ezért aztán nem is tudok csak egyet választani. Ottlik Géza Iskola a határon-jából például mérhetetlenül sokat tanultam a szabadságról. Bodor Ádám Sinistra körzetéből tanultam meg, hogy miként kell a kiszolgáltatottság abszurd valóságáról a lehető legpontosabban beszélni. Samuel Beckett Watt című regénye segített megérteni, hogy mit bír el a nyelv és a regényszerkezet. Charles Frazier Hideghegy című könyve azt mutatta meg, hogy milyen is egy igazi tájleírásokba burkolt szerelmes kalandregény. Szerencsére még hosszan folytathatnám ezt a felsorolást, a világ tele van nagyon nagy regényekkel.

Hogyan próbálja/próbálná megszeretettni a gyerekekkel az olvasást?

Szerintem a felolvasás a legjobb módszer, még nem is voltak gyerekeink de már elkezdtük vásárolni nekik a felolvasandó könyveket, így aztán egészen kiskoruktól megszokták, hogy felolvasással ér véget a nap, ezen és a folyamatosan hallgatott hangos könyveken keresztül egyenesen vezetett az olvasáshoz az út. Fontos szabály a családunkban, hogy a könyvek filmváltozatát csak azután szoktuk megnézni, miután elolvastuk a könyvet.

A fehér király című könyve nagy nemzetközi sikereket ért el, ez hatással van-e írói munkásságára?

Az írás magányos dolog, olyankor a szöveggel vagyok elfoglalva, azzal, hogy a lehető legjobb mondatokat írjam le, úgy hogy közben organikusan épüljön a könyvek szerkezete. Minden küzdelmesen leírt mondatban benne van a kudarc lehetősége, ilyenkor semmi sem segít, a mondat szerkezetének kikalapálása nem könnyebb attól, hogy tudom, az előző regényem világszerte több mint harminc nyelven olvasható.

Mi lehet az oka annak, hogy az olvasás gyógymódként is használható?

Egy jó könyv megváltoztatja az olvasóját, és egy kicsit talán a világot is, természetes, hogy gyógyíthat is.

Mivel invtálná a Könyvhétre a győrieket?

Amikor az írók nem befele fordulva küzdenek a mondataikkal, hanem az olvasóik felé fordítják a figyelmüket az mindig ünnepi pillanat, számomra legalábbis az, íróként is, és olvasóként is. Ünnepelni pedig jó, mert attól lesznek elviselhetőek a hétköznapjaink.

Dragomán Györggyel és feleségével, Szabó T. Annával június 2-án, csütörtökön 17 órakor találkozhatnak az érdeklődők a Városi Művészeti Múzeumban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hallgasson bele a Kút című verses hangoskönyvbe

A Kisalföld értékteremtő kezdeményezése a Kút című hangoskönyv. Hallgasson bele megjelenés előtt! Tovább olvasom