Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Amikor afrikai írók fedezik fel Afrikát

Tizennégy afrikai író megelégelte, hogy mindig kívülállók beszámolóit kell olvasnia Afrikáról, és - részben a labdarúgó világbajnokság hatására - nekilátott, hogy könyvek és blogok sorozatában számoljon be a földrész sokféleségéről.

Az első Afrikában megrendezett foci vb a pánafrikai szolidaritás hullámát indította el, a szurkolók Dakartól Dar esz-Szalaamig mindenütt afrikai csapatoknak szurkoltak abban a reményben, hogy a hazai pálya növelni fogja a kontinens esélyét a sikerre. Ám a világbajnokság egyben megmutatta a Nyugat által túlságosan is gyakran konfliktusok szabdalta, éhség és korrupció sújtotta monolitikus tömbként kezelt földrész páratlan változatosságát is. "Afrika történetét négyszáz éven át Európa sajátította ki.

A nagy útikönyveket kivétel nélkül európaiak írták, az afrikaiak nem beszéltek Afrikáról" - jelentette ki Alain Mabanckou, a projekt egyik résztvevője, aki a Kongói Köztársaságban él, Franciaországban pedig elnyerte a tekintélyes Renaudot-díjat. "Az afrikai ember számára eddig az európai magyarázta el Afrikát. Most mi arra vagyunk kíváncsiak, hogyan tekint egy afrikai saját földrészének egy másik országára." Az afrikai írók és művészek támogatására az Egyesült Államokban létrehozott Chinua Achebe Center for African Writers and Artists alapítvány által indított Zarándoklatok projekt keretében a 14 afrikai szerző mindegyike valamelyik korábban általa nem nagyon ismert afrikai városról ír 30 ezer szavas élménybeszámolót. "Afrikai turistának lenni nagyszerű dolog. Nem vagyok feltűnő, igen sok dolog ismerős, így nyugodtan a részletekre koncentrálhatok" - mondta a Reutersnek Doreen Baingana ugandai írónő Hargeisa városából, Szomáliföld szakadár szomáliai térségéből.

"Így például nem lep meg annyira, mintha Nagy-Britanniából érkeztem volna, hogy a városban kecskékkel találkozom" - említette példaként a telefonbeszélgetésben, amelybe az állatok mekegése is behallatszott. Az egyik legismertebb nigériai íróról elnevezett Chinua Achebe Központ kenyai, nigériai és dél-afrikai könyvkiadókkal fogott össze, hogy segítse az afrikaiak önismeretét és egymás megismerését. A példát a londoni Heinemann kiadó Afrikai írók sorozata adta, amely több mint 40 éven át működött, és olyan íróknak szerzett nemzetközi ismertséget, mint Nadine Gordimer és Steve Biko. Az új sorozatban olyan városok szerepelnek majd, mint a nigériai Lagosz, a dél-afrikai Fokváros, Timbuktu, a híres szaharai központ vagy Kinshasa, Kongó kaotikus fővárosa.

Binyavanga Wainaina kenyai író, a Chinua Achebe Központ igazgatója elmondta, hogy kisvárosok és metropoliszok egyaránt szerepelnek az egész Afrikában forgalmazandó kötetek témái között. A sorozat 2012 januárjában, a soron következő nagy afrikai labdarúgó esemény, a Nemzetek Kupája alkalmából indul. Egyes szerzők azonban már közzétettek úti beszámolókat a projekt honlapján: www.pilgrimages.org.za

Olvasóink írták

  • 1. Karthauszi 2010. augusztus 20. 22:23
    „Off!
    Több mint egy játék, kevesebb mint egy tudományos kísérlet. Megpróbálom kitalálni,
    hogy ÖNNEK melyik könyvet lenne érdemes elolvasnia.

    http://varegykonyv.blogspot.com”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvajánló - Látássérültek antológiája

A napokban Braille írással, hangos könyvben és nyomtatásban is megjelent a látássérültek írásait… Tovább olvasom