Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Vízelvezetés – A képviselő-testület nem támogatta a fák kivágását

A kisbéri római katolikus templom mellől kivágnak öt, a két világháború között ültetett platánt. Erre elengedhetetlen munkálatok miatt van szükség. A helyükre tíz gömbkőris kerül.

„A Nagyboldogasszony római katolikus templom legsürgősebben orvosolandó problémája, hogy a szivárgórendszer és a vízelvezetés hiánya miatt a falak vizesedése elérte a kritikus pontot" – fogalmazott Bajkai Csaba kisbéri esperesplébános, aki hozzátette, a probléma megoldása elkerülhetetlen, mivel a közeljövőben szeretnék kívülről felújítani a templomot.

A templomkertben lévő öreg platánok gyökérzetét több helyen el kellene vágni, amitől instabillá, balesetveszélyessé válnának. Ezért a plébánia képviselő-testülete elkészíttette az épület csapadékvíz-elvezetésének terveit. Ebből kiderül, hogy jelenleg az esővíz a templom alá folyik – ezt szívja fel a fal, s ennek megoldása egy zárt elvezetőrendszer lenne az épület fala és a mellette lévő közel 100 éves fák között. Ehhez a templomkertben lévő öreg platánok gyökérzetét több helyen el kellene vágni, amitől instabillá, balesetveszélyessé válnának. „Hogyan tovább? A templomot óvjuk azáltal, hogy kiépítjük a csapadékelvezető rendszert, és próbáljuk a falból a nedvességet kivonni, lehetővé tenni a további felújításokat, vagy hagyjuk azokat a fákat, amelyek a gyökérzet átvágása után életveszélyesek lennének? A plébános hozzátette, hogy amikor 2012-ben a templom új tetőszerkezetet kapott, már akkor drasztikusan vissza kellett metszeni a fákat, amelynek költsége közel félmillió forint volt. „Sajnos három-négy évente újra meg kellene tenni ugyanezt, de ezzel a munkálatokat akadályozó gyökérzet problematikája megmaradna. Ennek az öt fának a helyére, amelyeket az idén kivágunk, tíz gömbkőris kerül majd" – fűzte hozzá Bajkai Csaba.

A platánok gyökérzetét több helyen el kellene vágni, amitől instabillá válnának – mondta Bajkai Csaba (felvételünkön).
A platánok gyökérzetét több helyen el kellene vágni, amitől instabillá válnának – mondta Bajkai Csaba (felvételünkön).


A helyi képviselő-testület nem támogatta a platánok kivágását, kérte a plébániát, hogy amennyiben lehetséges, a vízelvezetést a fák kíméletével oldja meg, ám ez a tervek szerint kivitelezhetetlen. Továbbá az önkormányzatnak még az volt a kérése, hogy amennyiben nem lehet a fák megóvása nélkül kiépíteni a vízelvezetést, tájékoztassa a plébánia a lakosságot arról, hogy miért van szükség a platánok kivágására. Az esperes kiemelte, hogy eddig sem negatív, sem pozitív visszajelzés nem érkezett feléjük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul az Adósságrendezés – 1,2 milliárd forint a kintlévősége a tatabányai kórháznak

Megszabadulhat a közel 1,2 milliárd forintnyi adósságállományától a tatabányai Szent Borbála Kórház. Tovább olvasom