Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Tizenegy órakor emlékeztek a Radetzky-huszárokra

1931-ben avatták fel Szentgyörgyi István két, rohamra induló huszárt ábrázoló domborművét a Radetzky-huszárezrednek egykor otthont adó Frigyes-laktanya közelében. Idén is 11 órakor koszorúzták meg az emlékművet.

Az emlékmű eredeti átadásakor a város polgármestere egy társaságtól kétezer-ötszáz pengős betétkönyvet kapott, hogy minden év június 15-én gyászmisét mondassanak a huszárokért és megkoszorúzzák az emlékművet, méghozzá 11 órakor, mert akkor lángolt leghevesebben a piavei ütközet. Nem történt ez másképp 97 évvel később sem.

Az Osztrák–Magyar Monarchia 1918 júniusában indította meg támadását Olaszország ellen. Még a keleti fronton felszabadult erőket is ide vezényelték át, azonban az olaszok az antant támogatását élvezve felkészülten várták a Monarchia csapatait.

A Radetzky-huszárok a magyar haderő elit alakulatához tartoztak. Az ezredből 639-en haltak hősi halált.
A Radetzky-huszárok a magyar haderő elit alakulatához tartoztak. Az ezredből 639-en haltak hősi halált.


– Óriási véráldozatok árán átkeltek a folyón, ekkor azonban a támadás összeomlott. A visszavonulást nehezítette, hogy megáradt a Piave, így a csatatéren tulajdonképpen tömegmészárlás zajlott. A Radetzky-huszárok a magyar haderő elit alakulatához tartoztak. Az ezredből 639-en haltak hősi halált – mondta a megemlékezésen Oláh Kálmán, a Kempelen-szakközépiskola tanára.

A háború után a huszárezredet leszerelték, a csata huszonötödik évfordulóján tartott megemlékezésen már csak egy Radetzky-huszár volt életben. A piavei és az isonzói csatában elesettek emlékére avatták fel 1931-ben Szentgyörgyi István domborművét. A szobor sorsa egy tipikus keleti történet, hiszen a Frigyes-laktanyába beköltöző szovjet csapatok miatt eltávolították eredeti helyéről, 1988-ban ideiglenesen a városháza mögötti parkban kapott helyet, majd 2011-ben avatták fel újra, eredeti helyén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

740 millió adósságrendezésre – A tatabányai kórház már fizeti a számláit

A tatabányai Szent Borbála-kórház elkezdte kifizetni a tartozásait: az intézmény 740 millió forintot kapott az állami konszolidáció részeként. Tovább olvasom