Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Megtévesztették az idős asszonyt

Pénzcserét ajánlott fel a trükkös tolvaj egy 81 éves tatabányai asszonynak, végül 50.000 forinttal távozott. Az ismeretlen férfi szeptember 4-én ebéd után csengetett be a néni lakásába mondván pénzt hozott, illetve újabb kiadású pénzét szeretné elcserélni régebbire.
Az idős sértett beengedte a férfit otthonába, aki egyenesen a konyhába ment, majd kérdezősködni kezdett: van-e a néninek gyermeke, kér-e ebédet. A válaszokat egy papírcetire írta, majd közölte, hogy pénzt hozott és kitett a sértett elé 80.000 forintot. A pénzt nem adta oda, helyette ő kért a nénitől olyan bankjegyet, amely 3 hónapnál régebbi.

Az idős asszony elővette a fűtésre félretett 50.000 forintját, de az nem volt jó a tolvajnak, ezért fogta az össze pénzt, köztük a néniét is, majd sietve távozott. A sértett csak ezt követően eszmélt fel arra, hogy meglopták.

Az elkövető 50-60 év körüli, 170 cm magas, molett testalkatú. Haja rövid, szőkésbarna, bőre fehér, szakálla, bajusza nem volt. Baseball sapkát, szürke farmernadrágot és kabátot viselt.

A Tatabányai Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri a trükkös tolvaj azonosításában és felkutatásában. A 107-es vagy 112-es segélyhívók valamelyikén várja azok jelentkezését, akik érdemleges információval rendelkeznek a fenti esetről vagy annak elkövetőjéről. A bejelentő személyi adatait kérésére a Rendőrség az ügytől elkülönítve, zártan kezeli.

Az Tatabányai Rendőrkapitányság egyben felhívja az állampolgárok figyelmét az ilyen és hasonló esetek elkerülésére. A trükkösök tárháza szinte kimeríthetetlen. Szomjúság, nyugdíj-kiegészítés, segély folyósítása, nyeremények átadása, rokonnal megbeszélt adás-vétel, vagy kölcsön. Egyre szélesebb a rossz szándékú emberek repertoárja, akik ilyen és ehhez hasonló történetekkel akarnak gyanútlan áldozataik lakásába bejutni, hogy aztán bizalmukba férkőzve és figyelmüket elterelve értékeket lopjanak el tőlük.

A trükkösök hivatkoztak már gázár-támogatás vagy nyugdíj-kiegészítés fizetésre, valamely szolgáltatóra, vásárlásra (állat, toll-párna, ruha) vagy éppen értékesítésre (arany ékszerek, seprű, edények…), pénzváltásra, rosszullétre, szomjúságra, csomag átadásra, szociális-segély átadására.

Az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

Az első és legfontosabb, hogy IDEGENT NE ENGEDJENEK BE A LAKÁSBA!
Ha valaki hivatalos személynek adja ki magát, KÉRJÉK EL IGAZOLVÁNYÁT ÉS TELEFONON ÉRDEKLŐDJENEK AZ ADOTT SZERVEZETNÉL, VALÓBAN AZ Ő ALKALMAZOTTJUKRÓL VAN-E SZÓ!

A közszolgáltatók a díjbeszedést és visszafizetést ÁTUTALÁSSAL rendezik. Szakembereik ritkán keresik fel a fogyasztókat, arról pedig előre értesítik a lakástulajdonosokat!

ALKALMI MUNKÁVAL NE BÍZZANAK MEG IDEGENT!

MEGTAKARÍTOTT PÉNZÜKET NE VEGYÉK ELŐ IDEGENEK JELENLÉTÉBEN! Lehetőség szerint a pénzt ne egy helyen tárolják, inkább kisebb összegeket helyezzenek el a lakás különböző részein!

IDEGENNEK NE EADJANAK PÉNZT, MÉG AKKOR SEM , HA ROKONRA HIVATKOZIK. Ha családtagjukra hivatkozva kér pénzt egy idegen, hívják fel a rokonukat, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban megegyeztek-e a pénzátadásról!

Javasoljuk, hogy NAGYOBB ÖSSZEGŰ KÉSZPÉNZT NE OTTHON TÁROLJANAK, HANEM VALAMELY PÉNZINTÉZETBEN HELYEZZÉK EL!
Érdeklődjenek az önkormányzatnál a HÁZI JELZŐRENDSZERES SEGÍTSÉGNYÚJTÁS, ILLETVE A VESZÉLYHELYZETI SEGÉLYHÍVÓK beszerelésének lehetőségéről.

Ezek hiányában SZERELTESSNEK BE S.O.S SEGÉLYHÍVÓ JELZŐBERENDEZÉST!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akkor is segítünk, ha nem kérik

Az elmúlt 24 órában több olyan biztonsági intézkedést hajtottak végre a Komárom-Esztergom Megyei… Tovább olvasom