Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 3°C | 8°C Még több cikk.

Megkezdődhet a tatai Esterházy-kastély felújítása

Az Esterházy-kastély több évtizede felújításért kiáltott, ám mivel állami tulajdon, így az
önkormányzat nem tehetett lépéseket az épület rendbe hozására, de most uniós és állami támogatással megkezdődhet a rekonstrukció.

Fellner Jakab tatai építőmester tervei alapján épült 1765 és 1780 között a kastély. Esterházy Miklós, a magyar testőrség kapitánya 1762-ben kapta meg a tatai és gesztesi birtokot és még ugyanebben az évben megbízta Fellner Jakabot tatai rezidenciája terveinek elkészítésével. A kastély történelmi szerepe is jelentős, hi szen I. Ferenc osztrák császár és magyar király, valamint felesége, Ludovika királyné ide menekült a napóleoni harcok elől. Hetekig a kastélyban laktak és az uralkodó itt írta alá 1809-ben a napóleoni háborúkat lezáró úgynevezett bécsi vagy schönbrunni békét. Később, 1897-ben Ferenc József és II. Vilmos német császár szállt meg a kastélyban a Tata környékén zajló hadgyakorlat alkalmával. 1921 októberében pedig itt fogták el az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt és feleségét az I. világháború utáni sikertelen visszatérési kísérletük után. Az utóbbi években a tatai önkormányzat mindent megmozgatott annak érdekében, hogy ne hagyják veszni ezt a csodálatos építészeti értéket. Az épület a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ kezelésében áll. Az örökségfejlesztési program része a kastélyfejlesztéseket összefoglaló koncepció, melynek értelmében a tatai Esterházy-kastélyt az első ütemben újítják fel. Ez azt jelenti, hogy néhány hónapon belül megtörténik a tervek felülvizsgálata és engedélyeztetése. Várhatóan év vége felé már a közbeszerzési eljárást is kiírják, s innentől kezdve körülbelül másfél év áll rendelkezésre a felújításra. „Tárgyalásokat folytattam a központ vezetőjével, s abban állapodtunk meg, hogy tatai funkciókat is bevihetünk a kastélyba. Újra végig kell gondolnunk, mely funkciókat, kulturális feladatokat lehetne ide integrálni. Például a múzeumnak, a könyvtárnak vagy a Városkapu Zrt.-nek egyes tevékenységeit. Nagy örömmel állunk e munka elé" – mondta Michl József polgármester. A megyében még a majki Esterházy-kastély, a bajnai Sándor–Metternich-kastély és a kisbéri Batthyány–Wenckheim-kastély vár a program szerint megújításra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét behajthatnak a kamionok Szlovákiába

A korlátozás miatt az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán a rendőrség pihenőhelyekre tereli kamionokat. Tovább olvasom