Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Közép-Európa legkedveltebb kirándulóhelye is lehet Tata

Munkagépek dolgoznak a tatai Angolpark szinte minden pontján: javában tart a történeti kert természeti és kulturális örökségének helyreállítása. A jelenlegi munkálatok júliusra fejeződnek be. A terület 2005-ben az országban elsőként érdemelte ki a műemléki kert címet.

A város különleges természeti kincsének számító parkot az Esterházy család alakította ki az 1700-as évek közepétől. Most 246 millió forintból újul meg, uniós támogatással. A jelenlegi – második ütemű – felújítás három részből áll: a nyári lak, más néven Kiskastély szomszédságában lévő nyári konyha teljes rekonstrukciójából, valamint vízépítési és tájépítészeti feladatok elvégzéséből.

– Tavaly elkészült a szabadtéri színpad, később megújult a Kiskastély kívül-belül, a sétányok egy részét felújították. Most a műbarlang egy részét újítják fel, tisztítják, fugázzák az értékes növényzet megtartásával. A látogatók elé így egy átgondolt, természetbe illő kép tárul majd. – fogalmazott Valusek Helga műszaki vezető.

A mára már eltűnt Tükör-forrástavat újra kialakítják a levezető árkokkal együtt.
A mára már eltűnt Tükör-forrástavat újra kialakítják a levezető árkokkal együtt.


– Fontos ponthoz érkezett Tata városfejlesztési programja – hangsúlyozta Bencsik János országgyűlési képviselő. Mint mondta, a parkba látogatók sokszor ijedten állnak meg egy-egy kivágott fa előtt, de ez sajnos elkerülhetetlen. Egyes növények menthetetlenül elkorhadtak. Néhol speciális töltőanyagot vittek be a fák belsejébe, hogy arra a néhány évtizedre, míg az új csemeték megnőnek, a régi fák is megmaradjanak. Bencsik János kiemelte: az Angolpark mellett az Esterházy-kastély is megújulhat, azon dolgoznak, hogy a tatai vár is bekerüljön ebbe a sorba. Ha ezt sikerül elérni, Tata az ország és Közép-Európa legkedveltebb kirándulóhelyeinek egyike között lesz.

– Az Angolparkot minden tatai sajátjának érzi – ezt már Michl Józsefpolgármester mondta –, éppen ezért rendkívül körültekintően végezzük a felújítást. – Most, a második ütemben azon részek újulnak meg, amelyek nem kifejezetten látványosak, ilyen például a zöldfelületek újjáélesztése, karbantartása. A rekonstrukciót követően az Esterházyak által kigondolt kertet láthatunk majd. Ezt követi a használat feltételeinek szabályozása, értékeink védelme – fejtette ki Michl József polgármester.


Az 1700-as évek közepén kezdték el építeni
A Kiskastélyt az 1700-as évek közepén kezdték el építeni, ahogy a park központi elemét, a Cseke-tavat is. A parkba akkoriban a kor szellemének megfelelő romantikus darabok kerültek: például a misztikus barlang, amelyet Tata területéről származó kövekből építettek fel. Műromokat hoztak létre a vértesszentkereszti apátság romjaiból ide szállított kövekből, s gazdag motívumokkal, művi repedésekkel díszítették azokat. A park növényvilága rendkívül értékes. Az egész Angolkert alapja a vízrendszer. Az idők során a szabadtéri színpad mögötti, mára eltűnt Tükör-forrástavat újra kialakítják a levezető árkokkal együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyár épül Komáromban

Akár már idén augusztusban elkezdheti építeni első külföldi gyárát a lengyelországi Alumetal méghozzá Komáromban. Tovább olvasom