Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Indul az Adósságrendezés – 1,2 milliárd forint a kintlévősége a tatabányai kórháznak

Megszabadulhat a közel 1,2 milliárd forintnyi adósságállományától a tatabányai Szent Borbála Kórház. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár Debrecenben, a kórházszövetség kongresszusán erősítette meg a Magyar Közlönyben már korábban megjelent információt: a kormány elkülönítette a 60 milliárd forintot a kórházak adósságának rendezésére.


A Szent Borbála Kórház menedzsmentje a Magyar Kórházszövetség XXVII. kongresszusán vett részt. Dr. Lőke János főigazgatót a szakmapolitikai fórumon elhangzottakról kérdezte a Kisalföld.

– Tetemes a Szent Borbála Kórház adóssága, összességében közel 1,2 milliárd forint. Hogyan történik a konszolidáció?

– Hónapok óta tudjuk és végre megjelent kormányrendeletben is. A kongresszuson Zombor államtitkár úr megerősítette, hogy 60 milliárd forintot elkülönített a kormány az adósság rendezésére, de hogy ez mit jelent – utalják-e az összeget vagy átvállalják az adósságot, illetve mik a prioritások –, még nem tudjuk. A gyakorlati dolgokról ez idáig nem tájékoztattak bennünket – mondta dr. Lőke János főigazgató.

– Korábban már említette, hogy tiszta lappal sem jön egyenesbe az intézmény, mivel bővül a feladatkörük.

Dr. Lőke János főigazgató szerint égető a szakemberhiányuk.
Dr. Lőke János főigazgató szerint égető a szakemberhiányuk.


– Valóban problémásnak látom a folytatást is, hiszen a most induló rendszerben három új osztályt kellene üzemeltetnie a Szent Borbála Kórháznak. A bőrgyógyászati és az endokrinológiai osztály felállítása a kisebbik nehézség, a nagy probléma a fertőzőosztály létrehozásából adódik. Jelenleg a fertőző betegeket Székesfehérvárra küldjük, ott jól felszerelt osztály van, nálunk még orvos sincs. Aki korábban volt, elment nyugdíjba, aki jönne, azt pedig nem tudjuk megfizetni. A fertőzőosztály kialakítása mintegy 200 millió forint, ehhez jön még a fenntartási költség, melynek része a humán erőforrás. Égető a szakemberhiányunk. Nem oldódik meg a problémánk az adósságrendezéssel.

– Zombor Gábor egészségügyi államtitkár úgy fogalmazott a kongresszuson, hogy lesz pluszforrás az egészségügyben, annyi, amennyi szükséges…

– Az egészségügy három dologról szól: hozzáférésről, minőségről, illetve a költségekről. Olcsón, jó minőségű, mindenki számára hozzáférhető egészségügyet képtelenség csinálni. Éves szinten kellene tízszer annyi pénzt invesztálni az ágazatba, mint amennyit most – konszolidációként – beletesznek. És ebben nagyjából benne lenne az orvosok, szakdolgozók, műszaki munkatársak bérének rendezése is. Én ezt mindennél fontosabbnak tartom.

Tetemes a Szent Borbála Kórház adóssága, összességében közel 1,2 milliárd forint.
Tetemes a Szent Borbála Kórház adóssága, összességében közel 1,2 milliárd forint.


– Az egészségügynek meg kellene szerveznie magát oly módon, hogy a betegek ne szenvedjenek hiányt. Ez is elhangzott a szakmapolitikai fórumon, mint a fenntartó elvárása a szakma felé.

– Igaza van az államtitkár úrnak abban, hogy vannak bizony fölösleges tartalékok a rendszerben, de ezek kiaknázásához szintén pénz kell.

– Milyen tartalékok vannak Komárom-Esztergom megyében? Komáromban laborfejlesztés történt. Ön szerint ez például szükséges beruházás?

– Nézze, Komáromban egy EU-s pályázatnak köszönhetően tudtak korszerű labort létrehozni és teljesen érthető, hogy éltek a lehetőséggel. Mégis azt kell hogy mondjam: labor oda való, ahol akut eljárást végeznek. A megyében hét labor működik, de kettő bőven elég lenne. A ritkább, drágább vizsgálatokra amúgy is Tatabányára küldik a betegeket, mert ezt mi kisebb veszteséggel csináljuk. Például megvesszük a százdarabos reagenst, amit a kicsi laborok nem tudnak megvenni, nekik csak néhány darabra volna szükségük. Szóval, teljesen át kellene alakítani a rendszert: vannak benne tartalékok, de erre komolyan rá kell készülni, harminc évre előre gondolkodva.

– Milyen gondolatokkal tért haza Debrecenből, a Magyar Kórházszövetség XXVII. kongresszusáról?

– Az egyik főigazgató kolléga előadásának ez volt a mottója: Merjünk nagyot álmodni, érjük utol Szlovákiát! A szlovák egészségügytől sajnos több szempontból lemaradtunk. A GDP egészségügyre költött arányában, az egészségügyi dolgozók bérében mindenképp. Ez kétségbeejtő. Ugyanakkor nagyon örülök, hogy kormányzati szinten ismét szóba került a bérrendezés kérdése, ez lenne az egyik záloga annak, hogy az elvándorlás megálljon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mozdonyvezető oltotta el a tüzet Komáromban

Lángra kapott egy üres tehervagon padlólemeze a komáromi pályaudvaron szombaton délután. Tovább olvasom