Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Felnőttmezőny – Sztaracsek Ádám sikere a gasztronómiai fesztiválon

Sztaracsek Ádám, a 21 éves fiatalember a tavalyi Farsang-kupán diák kategóriában úgy lett aranyérmes, hogy mindössze egy órája volt elkészíteni cukrászartisztikai alkotását. A fiatalember most ismét tarolt az országos gasztronómiai fesztiválon, ezúttal a felnőttek mezőnyében.

A tavalyi Farsang-kupa ifjú győztesére, Sztaracsek Ádámra biztosan sokan emlékeznek, akinek kis híján szerencsétlenül ért véget a verseny. Az elkészített alkotása ugyanis a megmérettetés előtt összetört, így Ádámnak mindössze egy órája maradt, hogy új darabot készítsen. A fiatal cukrász nem adta fel, és stílusosan Vészhelyzetre keresztelt műve végül aranyérmes lett, a cukrász kategóriában pedig ezüstöt szerzett.
Sztaracsek Ádám idén már a felnőttek mezőnyében mérettette meg magát.

– Igen erős volt a mezőny, hiszen sokan már húsz éve ezzel foglalkoznak, rendszeresen járnak versenyekre, így produkálnom kellett, ha nyerni akartam – tudtuk meg Ádámtól.  A fiatal cukrásztehetség ezúttal egy igen meghökkentő alkotást, egy több mint 60 centiméteres ördögöt készített.

A Pokol bugyrai – A karamellből készült, több mint 60 centiméteres alkotás kinézetével és a színével is vonzza a tekintetet.
A Pokol bugyrai – A karamellből készült, több mint 60 centiméteres alkotás kinézetével és a színével is vonzza a tekintetet.


– A Pokol bugyrai címet kapta. Az egész forró cukorból készült. Végig igen magas hőmérsékleten, karamell-lámpa alatt dolgoztam. Több mint három napig készült az alkotás, a legtöbb munkám magával a démonnal volt, amivel tíz órán keresztül dolgoztam, hogy tökéletes legyen – mondta a cukrász. A nem mindennapi mű üreges, és nemcsak a kinézetével, de a színével is vonzza a tekintetet. A Pokol bugyrait ezért a zsűri végül aranyéremmel jutalmazta.

A cukrász kategóriában öt különféle falatkát, egy tányérdesszertet és egy dísztortát kellett készíteniük a nevezőknek. – Ebben a kategóriában szintén erős volt a mezőny. Francia stílust alkalmaztam, készítettem makaront, eredeti belga csokit használtam és különleges hozzávalókat, így jött létre a törökmogyoró-praliné vagy a szedres betéttel készült napi desszert, tejszínes mousse- ágyon – mondta el Ádám.

Tanítvány és mester – Gyulavári István (balra) és Sztaracsek Ádám.
Tanítvány és mester – Gyulavári István (balra) és Sztaracsek Ádám.


A komáromi cukrász tanítványa is indult az országos gasztronómiai fesztiválon. Gyulavári István elsőéves pék-cukrász tanuló. Az általa készített torta és napi desszert ezüst minősítést érdemelt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadás – A 800 millió forintos pályázat legnagyobb részét a 400 millió forintos eszközbeszerzés teszi ki

Finiséhez érkezett a Selye János Kórház közel nyolcszázmilliós fejlesztése. Tegnap volt a pályázat építészeti részének átadása, átvétele. Tovább olvasom