Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Bronzba vésve – Brigetio ismét beleszól a római történelembe

A XXI. század leletének nevezte dr. Borhy László professzor azt a törvénytáblát, amire tavaly novemberben bukkantak Szőnyben. A bronztáblából csupán hat töredék került elő, három egymáshoz illeszkedik.

A szöveget, pontosan a töredezettsége miatt, nem sikerült rekonstruálni, a tábla előkerülése mégis szenzációszámba megy. A felfedezésről Róma megalapításának 2768. évfordulóján számoltak be a nagyközönségnek, ami szintén nem véletlen.

A tábla előkerülése tulajdonképpen egy véletlennek köszönhető. A szőnyi Kiss Attila már 1992 óta segíti a feltárásokat végző régészek munkáját. Tavaly november 7-én a gátépítést megelőző feltárásról tartott hazafelé, amikor a véletlenül bekapcsolva hagyott fémkereső hangosan jelzett. Azonnal értesítette a múzeumot, így a mintegy 3500 gramm súlyú, jó állapotban lévő töredékek példátlan gyorsasággal előbb a Klapka György Múzeumba, majd onnan az ELTE Régészettudományi Intézetébe kerültek. A vizsgálatok során fény derült a törvényt kibocsátó császár nevére.

A bronz törvénytábla-töredék már a második, ami Szőny területéről előkerült.
A bronz törvénytábla-töredék már a második, ami Szőny területéről előkerült.


– A bronztáblát Philippus Arabs uralkodása idején adták ki, aki Kr. u. 248. április 21-én megünnepelhette Róma megalapításának ezeréves évfordulóját. Ez a második törvénytábla, ami Szőny területén előkerült, az elsőre 1930-ban bukkantak. A második törvénytáblát töredezettsége miatt nem tudjuk rekonstruálni, de több szempontból is hozzásegít minket annak a néhány évnek a megértéséhez, midőn Philippus Arabs uralkodott, vagyis a Kr. u. 244 és 249 körüli időszakhoz – magyarázta dr. Borhy László régészprofesszor. Philippus Arabs uralkodása már az ókori történetírás számára is fehér foltot jelentett, így a második szőnyi törvénytábla megtalálása a nemzetközi történészszakma számára is nagy jelentőséggel bír. Nagy valószínűség szerint a császár járt a brigetiói táborban, elbeszélgetett a katonákkal – erre utal a szöveg műfaja, ami egy párbeszéd a császár és a katonák között. A légiósok elmondják az uralkodónak a gondjaikat, aki különböző privilégiumokat biztosít számukra. Magát a privilégium szót a tábla is tartalmazza.

– A táblát egy parancsnoki épület falára tették ki, a jobb felső saroktöredékben megtaláltuk ennek nyomait, a táblát furatokkal erősítették a falra. A betűket elektronmikroszkóppal elemeztük, a tábla felületét előre megvonalazták. Először húztak egy oldalsó margót, majd elkészítették a vízszintes derékszögű vonalakat. A sorokba elsőként a betűk függőleges szárát vésték bele, majd később összekötötték az N, a H betűket, meghúzták az L és a T betűk alsó, illetve felső szárát. Az egyik töredéken látható a készítő szignatúrája, ugyanazon a helyen, ahol az első törvénytáblán is megtalálható – mondta a professzor. Az 1930-ban előkerült első szőnyi törvénytábla a XX. század, míg a tavaly fellelt második szőnyi törvénytábla kétségkívül a XXI. század nagy lelete.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városépítés játékosan – Az egész napos kreatív társasjátékban minden településrész képviseltette magát

Csapatszellem és lelkesedés – ez lendítette egészen a győzelemig a Dózsa Kincsei csapatot, akik megnyerték a nagy tatabányai vetélkedőt, a Kincsesbányát. Tovább olvasom