Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Balatonalmádi ingatlan – Az önkormányzat ötmillió forinttal járul hozzá a felújításokhoz

Elkezdte felújítani a Beáta-nyaralót a súri katolikus egyházközösség és önkormányzat. Az ingatlan pár éve került a súri katolikusok birtokába, amikor is egy öreg hölgy rájuk hagyta az összes vagyonát, persze némi kikötéssel.

Megkezdődött a súri egyházközösség és az önkormányzat összefogásával a balatonalmádi Beáta-nyaraló felújítása. Berki Gáborné, született Maczkó Margit a súri katolikus egyházközösségre hagyta összes vagyonát: egy budapesti és egy balatonalmádi ingatlant, némi készpénzt és kincstárjegyeket. A hölgynek a hetvenes években féltékenységből meggyilkolta a lányát annak férje, így nem maradt senkije sem, akire a család vagyonát hagyhatta volna. Margit néni utolsó éveit Budapesten töltötte, s fontos kapcsolatot alakított ki Magos Mihállyal – aki Súrról származik – és feleségével, akikkel Margit néni közölte a szándékát: olyan emléket szeretne lányának állítani, amelyet több évtizedig is gondoz valaki. Így merült fel az, hogy a súri katolikus egyház mint örökös tudná teljesíteni ezt a feladatot.

2007 februárjában, végrendelet formájában papírra vetették, hogy az idős hölgy (aki egyszer sem járt Súron, viszont több falubelivel tartotta a kapcsolatot) a plébániát jelöli meg örököseként. Margit néni 2012. április 19-én hunyt el, s több mint egy évre rá született meg a hagyatékzáró végzés. A budapesti ingatlant eladta az egyházközösség 20 millió forintért.A végrendeletben az áll, ha értékesítik a fővárosi ingatlant, akkor az abból befolyt összeg húsz százalékát az egyházközösség kapja szabad felhasználására, húsz százalékból a súri önkormányzat segíthet a szociálisan rászorultakon, s az összeg hatvan százalékát a nyaraló felújítására kell fordítani. Az ötszobás, kétszintes nyaralóról úgy rendelkezett Margit néni, hogy minden évben egy teljes hónapig a súri szociálisan rászoruló gyerekek számára kell azt biztosítania a közösségnek, etnikai, nemi és felekezeti hovatartozás nélkül. Továbbá az is a végrendeletben áll, hogy az ingatlant „Beáta-nyaralónak" nevezzék el.

Örökség – Idén 12,7 millió forintot költenek a súriak a Beáta-nyaralóra Balatonalmádiban.
Örökség – Idén 12,7 millió forintot költenek a súriak a Beáta-nyaralóra Balatonalmádiban.


Az ingatlan felújítása-átalakítása építésiengedély-köteles, ezért az egyházközösség már a jogerős hagyatéki végzést követően elkészíttette a renoválási terveket 2014-ben. S egészen eddig pályázati lehetőségre várt, ám hiába. – Az épületet viszont a tavalyi tél és a csapadékos tavasz megviselte: a tetőszerkezet beázik, ezért úgy döntött az egyházközség képviselő-testülete, hogy nem lehet várni a munkálatokkal, a legszükségesebb feladatokat el kell végezni. Több árajánlat érkezett, 30–35 millió forint lenne a teljes felújítás – fogalmazott Sógorka Miklós polgármester.

– Mivel ennyi pénz nem áll rendelkezésre, de a munkák nem várhatnak, ezért az a döntés született, hogy az épület tetőszerkezetét lecseréljük, illetve új nyílászárókat vásárolunk. A többi munka már nem építésiengedély-köteles, így nincs akadálya annak, hogy megkérjük a használatbavételi engedélyt. Az elmaradó munkálatok, mint a külső hőszigetelés, villany- és vízszerelés, burkolás, festés már pályázatok, önerő és társadalmi munka függvényében folytathatóak, nem függünk az építési hatóságtól. A mostani kivitelezést az önkormányzat ötmillió forintos építőanyag-vásárlással, illetve közmunkások részvételével támogatja – folytatta a faluvezető.

A beruházás összköltsége 12,7 millió forint, amelynek keretében az épület egy kazánházzal bővül, s új tető is kerül rá. – Az emeleti szint teljesen új lesz. A jelenlegi egy szoba helyett kettő lesz, nagyobb alapterülettel. A földszinten is átalakítjuk az épületet: új nyílászárókat építtetünk be mindenhol, illetve több is lesz belőlük. Ennek az az oka, hogy az összes földszinti szobát külön bejáratúvá szeretnénk tenni, külön vizesblokkal, így több család is kényelmesen használhatja majd egyidejűleg a nyaralót" – emelte ki a Kisalföld érdeklődésére Sógorka Miklós, aki hozzátette, az a céljuk, hogy Margit néni végrendeletének megfelelően használhassa mindenki az épületet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenhol nagy lelkesedés és sok futó – Sikerrel zárult a Nemzeti Bor Maraton

Véget ért tegnap hajnalban a Nemzeti Bor Maraton. Az utolsó szakasz befutóit Enyingen hajnali egy órakor bográcsban készült pörkölttel, zenével, dobpergéssel, jó hangulatban várták. Tovább olvasom