Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

A Komárom megyei MSZP visszaköveteli a mandátumokat

Az MSZP Komárom-Esztergom Megyei Szervezete felszólítja azokat a képviselőket, akik nem kívánnak a párt parlamenti frakciójának tagjai lenni, azonnal mondjanak le képviselői mandátumukról.
Az MSZP Komárom-Esztergom Megyei Szervezete felszólítja azokat a képviselőket, akik nem kívánnak a párt parlamenti frakciójának tagjai lenni, azonnal mondjanak le képviselői mandátumukról, és adják vissza azt a Magyar Szocialista Pártnak - írta a párt megyei elnöke az MTI-hez hétfőn eljutatott közleményében. "Amennyiben az újonnan alakuló liberális-demokrata párt hiteles politikai szereplő kíván lenni, nem kezdheti történetét lopott mandátumokkal létrehozott frakcióval.

Ezeket a mandátumokat a választói akaratot felülírva, most ellopják az MSZP-től" - fogalmazott Lukács Zoltán, aki rámutatott, hogy a legutóbbi választáson a szocialista párt Komárom-Esztergom megyében érte el a legjobb eredményt, így "10.383 voksot küldött az országos listára". Az elnök hozzátette, a most kilépni kívánó képviselők közül többen alig három-négyezer szavazatot kaptak választókerületükben. Ezek a politikusok gyenge teljesítményük ellenére a Komárom-Esztergom megyéből származó szavazatoknak is köszönhetik, hogy mandátumhoz jutottak az országos listáról.

Azok a szavazatok azonban az MSZP-re érkeztek és nem egy új liberális pártra - írta. Lukács Zoltán rámutatott, a megyei listákon parlamenti székhez jutott képviselőknek sincs joga ahhoz, hogy a szavazatokat más párthoz vigye. Ráadásul ezen megyék szocialista szavazóinak országgyűlési képviseletét csak a megyei listán bejutott képviselő biztosíthatja. "Amennyiben a mandátumokat nem adják vissza annak a pártnak, amely a rá leadott szavazatok alapján azoknak tulajdonosa, akkor szó sincs itt új pártról, új frakcióról, új politikáról. Akkor csupán annyi történik, hogy nem egy, hanem tizenegy Szili Katalin fog ülni a Parlamentben.

Akkor ugyanolyan mandátumtolvajok lesznek, mint az általuk annyiszor - éppen a mandátuma megtartása miatt - támadott egykori házelnök" - fogalmazott az MSZP megyei elnöke. A politikus úgy vélte, ha az új párt tisztességtelen politikai eszközök alkalmazásával kezdi tevékenységét, az akadálya lehet, hogy az orbáni rendszer ellen szerveződő összefogásnak új, liberális pártként hiteles és kívánatos szereplői legyenek. "Legyenek bátrak, kezdjék úgy, ahogy az új pártok szokták. Építkezéssel, támogatók megnyerésével. Aztán a választáson, tiszta versenyben szerezzenek mandátumokat. A miénket meg adják vissza" - fogalmazott Lukács Zoltán. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő szombaton jelentette be, hogy az MSZP-ből távozó és az újonnan létrejövő Demokratikus Koalícióhoz csatlakozó tíz parlamenti képviselő frakciót alakított, a képviselőcsoport vezetőjének Molnár Csabát választották.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Római kori művészet az ókori Brigetióban

A legmagasabb szintű római művészet volt jelen az ókori Brigetióban, a mai Szőny-Komáromban, a… Tovább olvasom