Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A kelták elköltöztek Szlovákiába

Hivatalos partnerekké váltak a lévai Tekovské Múzeum és a Tatabányai Múzeum. Az erről szóló hosszú távú megállapodást szlovák részről Jan Dano, magyar oldalról Pál Gabriella múzeumigazgatók írták alá Léván. Ezzel egyidejűleg megnyílt a Dobó-várban a tatabányaiak kelta kiállítása.

Pál Gabriella tatabányai múzeumigazgató a Kisalföld érdeklődésére elmondta, hogy a lévaiakkal nem új keletű a kapcsolat, lassan másfél évtizede ápolják a partnerséget. A hivatalos formába öntött megegyezés kimondja, hogy a szerződő felek – a szakemberek együttműködése mellett – kiadványaikból cserepéldányt küldenek, közös szakmai programokat dolgoznak ki, valamint időről időre bemutatják egymás gyűjteményi anyagát és kiállításait.

„A mi ötletünk volt, hogy kössünk együttműködési megállapodást, hiszen így a jövőben részt tudunk venni közös pályázatokon is, mint amilyen például a visegrádi pályázat vagy más, határokon átívelő támogatási lehetőség" – fogalmazott Pál Gabriella.

Pál Gabriella tárlatvezetést tart a Tatabányai Múzeumban a kelta kiállításon.
Pál Gabriella tárlatvezetést tart a Tatabányai Múzeumban a kelta kiállításon.


Mint megtudtuk, a lévai Tekovské, a Dobó-várban található hagyományos történeti múzeum teljesen más profillal működik, mint a bányászmúltú, fiatal megyeszékhely múzeuma.

Az anyaországból érkező magyar nyelvű kiadványoknak nagyon örülnek az ottani magyar kollégák, így a jövőben fontos kapcsolódási pont lesz a kiadványok cseréje. Közös terület lesz a régészet és a néprajz, ennek első eredményeként a Korszakok és birodalmak határán – A kelták Komárom-Esztergom megyében című kiállítás utazott Lévára.

„Tatabányán ötezren látták a kelta kiállítást, óriási szakmai és közönségsiker volt, konferencia is kapcsolódott hozzá, melyen itt voltak a lévai kollégák is előadóként. Cseh Julianna régész munkatársammal és Margaréta Pölhös szlovák régésszel közösen rendeztük a kiállítást Léván, mellyel párhuzamosan – a helyi szokásoknak megfelelően – egy másik időszaki tárlat is nyílt. A XIX–XX. század fordulóján Amerikába kivándorolt szlovákok életét dolgozza föl a gyűjtemény, amely reményeink szerint jövőre eljöhet Tatabányára is, ahol jelentős szlovák ajkú népesség él" – mondta az igazgató.

Komárom is várja
A nagy sikerű kelta kiállítás májusig lesz látható a lévai Dobó-várban, azaz a Tekovské Múzeumban. Utána Komáromba várják a késő vaskori gyűjteményt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félnek a környékbeliek, hogy ragadós lesz a földadó bevezetése

Súron a tüntető gazdák petíciót adtak át a polgármesternek, ám a válaszát már meg sem várták. A faluvezető szerint újra az adó bevezetése mellett döntenének.
Tovább olvasom