Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Valóság és valóság

Az információ hitelességét pedig legfőképp az alapján ítélik meg, hogy van-e hozzá kép.
Egyre inkább hülyére vagyunk véve az élet szinte minden területén és lassan észre sem vesszük. Nézzük az egyszerűség kedvéért a reklámokat, amiket, ha véletlenül bekapcsoljuk a tévét, tízpercenként nyomnak az arcunkba. Ott van mindjárt az a családjáról gondoskodni akaró anya, aki olyan földöntúli boldogsággal néz a hűtőpultban lévő lefóliázott szalámira, mintha akkor látná megérkezni mennyből az angyalt. A belőle készült reggelit pedig úgy eszik apa és a gyerekek módosult tudatállapotban, mintha barbiturátokkal dúsított vajjal kente volna meg anya a szenyót. Egy másik filmecskében gyatrán kitömött barnamedve ébred öntudatra. Beperdül az irodába, rappelni kezd, gond nélkül rábeszél egy éhes nyakkendőst a tejberizsevésre, aki ezzel jól megmenekül az éhhaláltól.

Agyrém. De az még inkább, hogy megeszünk mindent, amit elénk raknak, szalámistól, tejberizsestől.

(Egyébként a politikai üzenetekről is beszélhetnénk ugyanilyen összefüggésben, mert hatásmechanizmusukat tekintve azok is pontosan így működnek.) Lassan, ha nem vigyázunk, nem rajtunk múlik, milyen világot érzékelünk, azt sem hisszük majd el, amit megtapasztalunk, csak azt, amit sokszor elmondanak nekünk. A minap olvastam a Stanford egyetem felméréséről, miszerint az amerikai fiatalok (és persze nem csak ők) jelentős része képtelen kiszűrni a világhálón keringő áligazságokat, nem tudják megkülönböztetni a reklámokat a valódi hírektől. Minden ötödik fiatal felnőtt a közösségi oldalakról tájékozódik, ahol persze a híreket egy algoritmus rakja eléjük, éppen azt és úgy, amit és ahogy látni szeretnének. Az információ hitelességét pedig legfőképp az alapján ítélik meg, hogy van-e hozzá kép.

A napokban alvó hajléktalanokra gyújtották rá a takaróként használt ruhakupacot a fővárosban. Egyikük halálra égett. De talán mégsem. Hisz nem készült róla fotó.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A törvény előtt

Mindez a huszonegyedik században. Tovább olvasom