Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Útkeresés

Új utakat keres ma Európában mindenki. Átrendeződnek a térképek, népek indulnak új honfoglalásra, elmosódik a határ Kelet és Nyugat között, a tőkések új piacokat, az emberek olcsóbb bankokat keresnek. Még a hagyományos családi szerepek is végleg elhomályosulni látszanak, megváltozott feltételek között próbálják új szerepüket nők és férfiak.
Sopron is új céljai után kutat. Az ötven éven át elzárt Sopron, ahová csak a határőrség ellenőrzése után lehetett belépni, a rendszerváltás után kivirágzott. Korábban történelméből adódóan kicsit zárkózott volt, kicsit bizalmatlan, de azért vendégszerető, sokak szerint kicsit talán rátarti, de joggal büszke rangjára, hírére. Most olyan, mint egy virágzásából hervadásba forduló vénkisasszony: a királyfit várta, de titokban beérné már egy obsitos vitézzel is. Hiszen az egyre több és egyre komplexebb csalogatás ellenére sem jön annyi vendég, mint a korábbi években.

A polgári kisváros Fő tere új burkolatot kapott ugyan és a Tűztorony is szebb, mint újkorában, a belváros mégis kihalt. Az éttermek, kávézók, fagyizók és ajándékboltok ajtajáról már a zárva táblát is lemosta az idő. Az emberek arcáról pedig a bizonytalanság, a téren egyre ritkábban ürített szemetesedény, a parkolóóra mohósága, a kenyér és a benzin ára törli le a szívélyesség és vidámság utolsó rezdüléseit.

Az átalakulás itt is megkezdődött, a XXI. századi népvándorlás elérte Sopront. Ma még kisebb csapatok irányítatlanul veszik be bástyáit. Az üzemekben az ország belsejéből érkezett munkakeresők dolgoznak, mert a soproni szakemberek Ausztriába járnak ki, a soproni családok gyerekei bécsi egyetemeken tanulnak, a Lövérekben már orosz érdeklődők vannak a nagyobb villákra, a panziókban turisták helyett vendégmunkások laknak, a pékségekben a német és a magyar mellett egyre több idegen nyelven kérik a kiflit.
A város küzd,
keresné új lehetőségeit. Egyelőre csak az átalakulás tényét fogta fel, még bizonytalankodik. Hogyan, merre induljon? Miben bízzon? Segíteni kellene neki...

Mert ha most nem kap új célt, ha nem teremtenek meg falai közt új lehetőségeket, akkor átgázol rajta a XXI. század, s itt marad képzett munkaerő, polgári stílus és nyugati színvonal nélkül. A török hódító nem tudta bevenni a várost, most viszont nyitva maradt a kapu, szabad a vásár.
Darwin szerint nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.
S időben lép...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írva vagyon

Alsó-Magyarországból nézve a válság ott toporog már az utcán is, miközben éppen darabjaira hullik a… Tovább olvasom