Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Útirány

„Megfigyeltem, hogy itt sokkal többször lesznek betegek a gyerekek. Borsodban kevés a munkalehetőség, valamelyik szülő szinte biztosan otthon van: így aztán, ha az oviban beteg lesz a gyerek, nyugodtan otthon maradhat, amíg rendesen ki nem gyógyul belőle. Győrben – hacsak a nagymama nem tud segíteni – nagy gond az influenza: mindkét szülő dolgozik, a munkahelye »szorongatja«, s amint lehet, visszaviszik az óvodába a gyereket. A kissrác meg félig betegen megfertőzi a többieket is" – így látja az a férfi, aki nyáron költözött gyermekeivel Kelet-Magyarországról a folyók városába. Ő is, s még sok tízezren nyugat felé tartván keresik a munkát és a boldogulást: a kárpátaljai Debrecenbe vágyik, a salgótarjáni Győrbe, a mosonmagyaróvári Burgenlandba, a kelet-ausztriai fiatal sógor meg Salzburg környékére vagy Németországba indul. Aki akar és tud is dolgozni – a többség ilyen, hisz ezért váltott – és alkalmazkodik a körülményekhez, annak nem okoz gondot az átállás új életformára, követelményekre, társadalmi státusra.

A felvevőpiac azonban szűkül: jó osztrák munkáért már általában száz kilométereket kell ingázni, a győri Audiba 42 ezren jelentkeztek ezerötszáz helyre, keleti határon kívül rekedt honfitársaink pedig Hajdú-Biharban sem tudnak könnyen elhelyezkedni. Mégis: hallják, majd jönnek és tapasztalják, hogy a boldoguláshoz ingázniuk vagy költözniük kell. Erősítvén ezáltal a nyugati régió gazdaságát, fejlődését, még jobban leszakítva az ország keleti felét. Ózdi, miskolci vagy éppen karancskeszi politikusok, polgármesterek erre hivatkozva, felzárkózást remélve bíznak több és nagyobb uniós támogatásban vagy éppen hazai költségvetési forrásban – az ország másik felének kárára. A nyugati oldal ellenben azzal érvel: hiba lenne azt a lovat ütni, amelyik húz.

Tény: miközben 2008-ban Magyarországot „politikailag kettészakadtnak" minősítették, mára ez a tétel gazdasági érvényt nyert.

Olvasóink írták

  • 1. szekelyse50 2012. december 28. 19:17
    „Ez a dolog valóban így történik ,akarva ,akaratlanul.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szálka a torokban

Öt éve a multiknak képeztünk diplomás betanított munkásokat, most Hank Murry kocsmárosnak. Tovább olvasom