Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Túl a fólián

Jó hír, hogy biztosan tudhatjuk: a szaktárca közleményét nem trafikgyőztesek fogalmazták.

Olyan a viccbéli Rózsa Sándor, hogy ha egyszer valamit „mögmondott, azt mögmondta". A nem viccbéli szaktárca is ilyen: ha egyszer megmondta, hogy marad a sötét kirakat a trafikokon, akkor azt megmondta.

Pedig már épp rezzenni látszott a szaktárca bajusza, mintha fészkelődött volna fejében is a gondolat: ha egyszer mindenki azt szajkózza, hogy az átláthatatlan kirakat odacsalja a bűnözőt, akkor érdemes meghányni-vetni a törvényt. Meg is hányta, meg is vetette a szaktárca a törvényt, s közölte, hogy nincs vita.

Ha a cinizmust tanítják, én azt a mondatot íratnám fel a táblára példának, ami szerint a jogszabály nem is írja elő az elsötétítést, csupán azt, hogy a dohányterméket ne lehessen kintről megpillantani. Ízlelgessük ezt: „Mivel a trafikok más termékkör forgalmazására is jogosultak, az idézett elvárást az üzlethelyiség berendezésének megfelelő kialakításával, az egyes termékcsoportok átgondolt elhelyezésével, a kirakat elsötétítése nélkül is teljesíthetik" – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, láthatóan nem értve, miért rágja mindenki ezt a csontot.
„Mindenki" alatt – természetesen – csak azokat az érintett kereskedőket és biztonsági szakértőket értem, akik megszólaltak a témában. Nem citálhatom ide a néma tömegeket, akik szerint a sötét kirakat nem csalja be a rablót.

Jó hír, hogy biztosan tudhatjuk: a szaktárca közleményét nem trafikgyőztesek fogalmazták. Ha azok lettek volna, nem oktatják ki a kereskedőt arról, hogy egy tizenöt négyzetméteres helyiséget – ahol a termékek 70–80 százaléka dohányáru – úgy kellene átrendezni, hogy a cigaretta kintről ne legyen látható. Próbálom elképzelni ezt és fel is adnám a leckét a butikosnak, a könyvesnek, a papírboltosnak, hogyan alakítsa ki boltját, ha láthatatlanná kell tennie a ruhát, a könyvet vagy a papírt.

Nem beszélve arról, hogy ez így most miért lenne jobb a trafikoknak? Hiszen a fóliával sem az a fő baj, hogy fekete, hanem az, hogy elfedi a cigarettatolvajt. Attól, hogy a cigarettát furmányosabban dugom el, a probléma még ugyanaz.

Egyébként is unom már, nem nyakatekert ez a logika? Azért rejtsük keserű likőr mögé a cigarettát, hogy a fiatalok keserű likőrt lássanak dohány helyett, és annak érdekében, hogy tekintetüket cigarettára ne vessék, orbitális piros karikák és „18-as" feliratok kiáltják már messziről:
Figyelj, ez itt egy dohánybolt, látod? Te kint maradsz, mert még várnod kell. Vagy gyere és törj be!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maffiakormány, politikusbűnözők, avagy hogyan faragnak bohócot belőlünk a pártok?

Nem lehet nem észrevenni, mennyire más politikai kávéház működött már négy évvel ezelőtt is Szlovákiában. Tovább olvasom