Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Tizennyolc oldal

S persze magyar az is, hogy ha baj van, akkor csak ő marad a kagylóvacsora mellett. A százezres békemenet – ezzel nem is áltatja magát – nem érte szólt.

Belgiumban tudták a legjobb fehérboros kagylót készíteni, a sör hőfokát is igazából csak ott találták el. Aki pedig egy kicsit is bejáratossá vált a bürokrácia nagytermeibe, diplomata-útlevéllel rendelkezett és belépője volt az Európai Parlamentbe, annak nem volt mit számon kérni a sorstól.
Dr. Schmitt Pál jól érezte magát Brüsszelben, ezt biztosra veszem. S azt is – ha igazak a bennfentes információk –, hogy azok a diplomaták, európai képviselők sem panaszkodtak soha, akik hivatalosak voltak olyan rendezvényre, amelyen Schmitt volt a házigazda. A joviális, az európai humort, a protokollt, s a legjobb partiszervező cégeket kitűnően ismerő magyarnál jó volt vendégnek lenni. Ráadásul ha zongorázott, a hangulat már-már a harvardi kollégiumi estéket idézte.

Nem hiszem, hogy az elmúlt egy hétben nem fordult meg Schmitt Pál fejében, hogy mennyivel jobb lenne mégiscsak a brüsszeli kagylót enni. S az a pillanat is át kellett hogy fusson az agyán, amikor elhagyta az ajkát a mondat: „Igen, vállalom a felkérést." Mindent tökéletesen csinált akkor is, valószínűleg még a protokollt is betartotta, s addig az egy mondat erejéig magázta és elnök úrnak szólította a telefon túlvégén lévőt. Ha ott hibázott volna, élete, munkássága, személye példa lehetett volna a fiatal sportoló-, diplomata- és politikusi nemzedéknek.

Ne legyen kétsége senkinek, a magyarok 90 százalékának fogalma sincs arról, hogy egy doktori disszertációnak melyek a formai követelményei, kétharmadukat az sem érdekli, ha Schmitt valóban másolt. A köztársasági elnök, ha nem bukik bele a botrányba, akkor csak azért nem fog, mert annyira magyar ez az ügy.

Magyar, hogy ezek szerint senkinek nem jutott eszébe rendesen utánanézni Schmitt múltjának, holott nyilván tudták: amilyen feladatot neki szánnak, azért előbb-utóbb célkeresztbe kerül. Magyar, hogy maga az érintett is elhiszi, ha az igazság háromnegyede már kiderült, akkor a maradék egynegyed nem fog. Magyar, hogy a törzsanyag szóért egy csapatnak kellett dolgoznia, nekik is napokon keresztül. Magyar, hogy egy doktori disszertációnál ezek szerint már az sem elvárás, hogy legalább átírja a „törzsanyagot" az illető. Magyar, hogy a tudományos élet nagyjai sorra beteget jelentenek, ha egy ilyen ügy kivizsgálására kérik fel őket. S persze magyar az is, hogy ha baj van, akkor csak ő marad a kagylóvacsora mellett. A százezres békemenet – ezzel nem is áltatja magát – nem érte szólt.

Vasárnap este a 215 elhíresült oldalból már csak 18-ról nem lehet tudni, hogy kinek a szellemi terméke. Hogy a héten erre is válasz születik-e, teljesen mindegy; dr. Schmitt Pálnak, az ország első emberének már az.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha nincs gép

Egy vékonyka kis gally is, ha harminc méter magasból érkezik, vérző, csúnya sebet ejt. Tovább olvasom