Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Tárgyalóterem

Mást jelent az öt és fél év börtön 92 éves korban, mint hetvenévesen.
Bármilyen ítélet alkalmas lett volna Biszku Bélával szemben arra a szerepre, amit 24 évvel a rendszerváltás után egyáltalán még betölthet. Így sajnos az is igaz, hogy a jogrend számára alkalmas ítéletet már nem hozhattak, főleg nem olyat, ami elégtétellel szolgál a hozzátartozóknak.
A körmendi gyermekgyilkosságnál volt olyan érzésem, hogy a bíróság szerint a vádlott csak egy kicsit gyilkos, ezért csak kicsit lehet elítélni, mert ha mégis ártatlan, akkor az életfogytiglan eltúlzottnak hat. Biszkunál sem volt meggyőző az öt és fél év, hiszen vagy felel valaki a tömeggyilkosságokért, vagy nem. Ugyanakkor az is igaz, hogy az ő életkora már nem pusztán enyhítő körülmény, mint egy hetvenkét éves embernél. Egyszerűen mást jelent az öt és fél év börtön kilencvenkét éves korban, mint hetvenévesen, s jó az, ha egy ítélet testreszabott.

De ne is tegyünk úgy, mintha ennek a pernek ezért lett volna jelentősége, amikor az utókornak első és utolsó esélye volt az elégtételre. Élt vele, ahogy tudott, élhetett volna jobban is, mégis megnyugtatóbb a végkifejlet, mintha valami szánalmas, tiltott lőszertartásért vagy nem tudom én, miért állt volna Biszku bíróság elé.
Nem kell minden szemet és fogat megszerezni ahhoz, hogy az új nemzedék pokolra küldje a régi rendszer bűnöseit. S ha jelképes az ítélet, akkor hát jelképesen ítélték el most mindörökre a sortüzek, az állami terror, a megtorlások, a hazaárulás bűnöseit, bíróság elé állt vérbíró és karrierügyész, laktanyaparancsnok és főrendőr, miniszter és főtitkár. Ahogyan ez 24 évvel a rendszerváltás után még lehetséges volt.

S a büntetés nem attól lesz igazi, hogy valakinek 97 vagy 112 éves koráig kell börtönben ülnie. Hanem hogy Biszku Bélát ugyanabban a tárgyalóteremben ítélték el, mint valaha Nagy Imrét. Ezt kevesen tudják, de hogy a pártállam belügyminisztere tudta, abban biztos vagyok. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghasonlottak

Kádár sírjából ello- pott koponyája ma is fölöttünk kering. Tovább olvasom