Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Szép nyári nap

Igazán szép júliusi nap volt a múlt pénteki. Apámmal fát vágtunk télire, s közben beszélgettünk kicsit múltról, jelenről. Elképesztő, mi fér bele az ember életébe, mint mondjuk a lassan nyolcvannégy esztendős apáméba.

Akkor született, amikor Alexander Fleming felfedezte a penicillint, egyéves volt, amikor kirobbant a nagy világgazdasági válság, tizenegy, amikor a második világháború nyitányaként a németek megtámadták Lengyelországot, s tizenhat, amikor a nyilas hatalomátvétel után kölyöktársaival együtt a frontra hajtották. Csodával határos módon túlélte. Aztán jött egy kis amerikai fogság, majd három év kötelező katonáskodás idehaza, meg- és túlélte Horthyt, Rákosit, Kádárt, meg az ő rendszerüket, benne ’56-ot, hallotta még, hogy kutyának, szolgának kinn a helye, dolgozott egy zsák babért, biciklivel járta a megyét, s mint mondja, annak is örült, ha nem fújt szembe a szél.

Aztán elvégzett két egyetemet, élt, dolgozott, hitt, remélt, szeretett, egyszóval benne dolgozik majdnem az egész huszadik század, meg a huszonegyedikből bő egy évtized, s úgy tűnik, mindenre emlékszik és semmit sem felejt.

Ahogy mesélt, folyamatosan az motoszkált bennem, ehhez képest az én negyvenhét évem unalmas, eseménytelen epizód csupán, pedig ha visszagondolok, azért abban is volt izgalom bőven. S ezzel így lehetünk mindahányan, akik még Isten kegyelméből középkorúként is beszélgetni tudunk a szüleinkkel, s tudatosulhat bennünk, hogy mindannyiunk élete megannyi magántörténelem, megannyi magánvéleménnyel.

Hogy fontos lesz-e később ez a napfényes júliusi nap, s emlékezünk-e majd rá, nem tudom, azt viszont megrögzött hírfogyasztóként igen, hogy e hónapban mérte az elmúlt egy év legalacsonyabb választási aktivitását a Tárki: a választók kevesebb mint fele rendelkezik valamilyen pártpreferenciával és alig több mint negyede tekinti magát biztos szavazónak. Talán nem véletlen, hogy a kormányfő éppen most jelentette be, a következő parlamenti választáson csak az előzetesen feliratkozottak vehetnek majd részt. A külföldön élő választók levélben is szavazhatnak. Eddig az állam állította össze a választók névjegyzékét, ezután, aki feliratkozik, az minden információt megkap, aki nem, az kimarad, nem szavazhat. Az ellenzék szerint mindez elfogadhatatlan, alkotmányos jogokat, hátsó szándékú kormányzati taktikázást, a demokrácia, a köztársaság lebontását emlegetik. Vannak, akik csak rezignáltan megjegyzik, alapvetően jó hír ez, hiszen tudni legalább, hogy lesz választás 2014-ben is.

Majd meglátjuk. Most annyi biztos, hogy az udvaron kölyökrigók szaladgálnak, virágzik a leander, a méhek nektárt gyűjtenek, piroslik az őszibarack, lassan megérik a saszla, s hogy bár elfáradtunk kicsit, apámmal felvágtuk a tüzelőt télire.

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2012. augusztus 01. 09:31
    „Nekem nem megy ilyen gyorsan a favágás, igaz, apám már nem él, a fa meg 22 m3. Viszont a cikk - a jelen körülményekhez képest - jó hangulata dícséretes. A fidesz legújabb joggal való visszaélési kísérletét meg majd csak kivédjük, ha esetleg mégsem, akkor megérdemeljük amit kapunk. Így együtt, 10-15 millióan, magyarok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilágyi Áron győzelme meghozta az `aranypizzát´

Akárcsak négy éve Phelpset, most őt ragyogta körül a legyőzhetetlenség aurája, s mindez egy olyan ország sportolójától, ahol évtizedeken keresztül szitokszó volt az önbizalom – több mint lenyűgöző.
Tovább olvasom