Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Rezsimámor

Csak nehogy későn ébredjünk a mámoros álomból!

Fantasztikus ötlet ez a rezsicsökkentés. A kormány 2013-ban csökkentette először a földgáz, az áram és a távhő, majd a víz és csatorna, a PB-gáz, a hulladék és a kéményseprés díját tíz-tíz százalékkal. A második és harmadik ütemben erre még két lapáttal rátettek, így mostanra a gáz és az áram ára mintegy 25, a távhőé 23 százalékkal mérséklődött. Ez annyira mámorító, hogy választást is lehetett vele nyerni.

Mostanra viszont jön a kijózanodás. A lakossági gázszolgáltatók sorra adják vissza az engedélyeiket, ugyanis évente több tízmilliárdos veszteséget könyvelnek el a rezsicsökkentett ár miatt. Tőlük az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. veszi át az ügyfeleket és a katasztrofális üzletet. Vele együtt az évente újratermelődő veszteséget is. A multik helyett az állam fizeti majd a súlyos milliárdokat. Közpénzből tömködik a lyukakat, vagyis innentől a mi zsebünkre megy a rezsicsökkentés. Az is fizet a nyomott gázár miatt, aki takarékosságból már átállt a fatüzelésre. Egy kislakás fűtését pedig nyilván kisebb összeggel kell majd az államnak (ami mi vagyunk) megtámogatnia, mint egy nagyét. Ez „apró" hiba, ami azt jelzi, a rezsicsökkentés és a társadalmi szolidaritás nem kompatibilis. De lehetnek ennél komolyabb problémák is. Valószínűleg szintén súlyos összegekkel kell majd kisegíteni a hulladékgazdálkodást végző önkormányzati cégeket is, mert a hatósági áron nem tudják biztosítani az előírt szolgáltatást. Vagy vegyük a kéményseprőket. Esetükben olyan jól „sikerült" a rezsicsökkentés, hogy az idei szezonban sok házhoz ki se mentek.

Csak nehogy későn ébredjünk a mámoros álomból! Mert akkor úgy járunk a rezsicsökkentéssel, mint az egyszeri gazda a lovával, amelyik éppen akkor pusztult el, amikor leszokott volna az abrakról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rezsimámor

Csak nehogy későn ébredjünk a mámoros álomból! Tovább olvasom